Fler värnpliktiga soldater i Norge

publicerad 3 april 2024
- av Jan Sundstedt
Norge planerar att utöka antalet värnpliktiga till minst 13 500 soldater.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Natolandet Norges regering har aviserat sina planer om att öka antalet värnpliktiga soldater från dagens 9 000 till 13 500 senast år 2036. Ett beslut som tydligt signalerar en satsning på att ytterligare militarisera landet.

Enligt försvarsministern Bjørn Arild Gram är syftet att “säkerställa tillgången på personer med rätt kompetens vid rätt tidpunkt“.

Vi kommer att behöva fler personer med professionell militär expertis framöver, uttrycker försvarsministern.

Den gradvisa ökningen av antalet värnpliktiga förväntas ske genom investeringar på flera miljarder kronor i den norska försvarsanläggningen på Terningmoen, norr om Oslo. Exakta summor som Norge ska lägga på sin militär har inte specificerats, men den norska nyhetsbyrån NTB uppger att målet är att nå 13 500 värnpliktiga år 2036.

Även Danmark rustar

Beslutet kommer i kölvattnet av Danmarks liknande initiativ att utvidga värnplikten till att även omfatta kvinnor – något som ytterst få länder är villiga att göra – och förlänga tjänstgöringstiden från fyra till elva månader. Danmarks regering hoppas att beslutet ska öka antalet värnpliktiga med 300 till totalt 5 000.

Både Danmark och Norge är, precis som nyblivna Natolandet Sverige, starka anhängare av Ukraina i dess krig mot Rysslands invasion.

Under de dryga två åren av krig har de skandinaviska länderna spenderat enorma summor av skattebetalarnas pengar på att stödja regimen i Kiev.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!