Norge kan införa åldersgräns på sociala medier

publicerad 5 april 2024
- av Sofie Persson
56 procent av Norges 10-åringar använder sociala medier.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den norska regeringen arbetar nu med att skärpa åldersregleringen på sociala medier. Man föreslår även ett införande av BankID, eller liknande verifieringsverktyg för att överhuvudtaget kunna logga in på plattformarna.

På de flesta sociala medier finns idag redan en åldersgräns på 13 år, men trots detta använder många yngre barn ändå plattformarna. Medietilsynets barn- och medieundersökning från 2022 visar att nästan hälften av Norges nioåringar använder sociala medier, och att andelen är 56 procent för tioåringar.

Vi ser att barn långt under 13 år tillbringar ett oroväckande högt antal timmar på sociala medier och att åldersgränserna i stor utsträckning ignoreras, säger utbildningsminister Kari Nessa Nordtun, till norska Dagbladet.

Barn- och familjeministeriet arbetar just nu tillsammans med flera andra ministerier för att se hur åldersgränsen på sociala medier kan regleras hårdare. Regeringen kommer att presentera en vitbok om en trygg digital barndom under hösten.

I samband med detta tittar vi på hur vi kan införa en åldersgräns, utöver andra åtgärder för att bättre skydda barn, säger barn- och familjeminister Kjersti Toppe.

BankID eller andra liknande verifieringsverktyg kan vara en möjlig lösning för att hindra alltför unga barn att logga in på sociala medier som Snapchat, Instagram och TikTok.

Det är för tidigt att säga något om hur detta ska gå till och om det kommer att krävas en lagändring, säger Nordtun.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!