Hälsa

Frankrike förbjuder Monsantos Roundup

I Frankrike ska ogräsmedlet Roundup från det kontroversiella kemibolaget Monsanto inte längre få säljas i trädgårds- och växtaffärer i landet. Ogräsmedlet Roundup innehåller nämligen ett ämne som FN menar är cancerframkallande.

March Against Monsanto i Tyskland, den 24 maj 2014

Ogräsmedlet Roundup används av både trädgårdsmästare och jordbrukare. Roundup innehåller bland annat ämnet glyfosat, som FN:s International Agency for Research on Cancer (IARC) beskrivit som ”troligen cancerframkallande för människor”, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Det var Frankrikes ekologiminister Segolene Royal som var den som fattade beslutet att förbjuda försäljningen av Roundup.
Frankrike måste vara på offensiven när det gäller förbud mot bekämpningsmedel, sade Segolene Royal i fransk tv, enligt AFP.

Enligt Segolene Royal kommer man att införa hårdare regler för andra växtskydds- och bekämpningsmedel i landet till 2018.

Monsanto har bland annat kritiserat FN för att man klassat glyfosat som “troligen cancerframkallande”.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!