Frankrike förbjuder Monsantos Roundup

I Frankrike ska ogräsmedlet Roundup från det kontroversiella kemibolaget Monsanto inte längre få säljas i trädgårds- och växtaffärer i landet. Ogräsmedlet Roundup innehåller nämligen ett ämne som FN menar är cancerframkallande.

publicerad 15 juni 2015
March Against Monsanto i Tyskland, den 24 maj 2014

Ogräsmedlet Roundup används av både trädgårdsmästare och jordbrukare. Roundup innehåller bland annat ämnet glyfosat, som FN:s International Agency for Research on Cancer (IARC) beskrivit som ”troligen cancerframkallande för människor”, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Det var Frankrikes ekologiminister Segolene Royal som var den som fattade beslutet att förbjuda försäljningen av Roundup.

Frankrike måste vara på offensiven när det gäller förbud mot bekämpningsmedel, sade Segolene Royal i fransk tv, enligt AFP.

Enligt Segolene Royal kommer man att införa hårdare regler för andra växtskydds- och bekämpningsmedel i landet till 2018.

Monsanto har bland annat kritiserat FN för att man klassat glyfosat som ”troligen cancerframkallande”.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.