MORGONDAGENS DAGSTIDNING – tisdag 27 februari 2024

tisdag 27 februari 2024

Miljardstraff för Monsanto – bekämpningsmedel kan orsaka cancer

publicerad 13 augusti 2018
- av Alexander Almqvist
Det av Monsanto tillverkade ogräsmedlet Roundup.

Monsanto har ålagts att betala 2,65 miljarder kronor till en döende man som drabbats av cancer från Monsantos bekämpningsmedel Roundup.

Monsanto, som ägs av den multinationella kemijätten Bayer, har tidigare fått skarp kritik för bekämpningsmedlet Roundup, som innehåller den cancerframkallande kemikalien glyfosat.

I förra veckan dömdes Monsanto att betala 289 miljoner dollar, motsvarande nästan 2,65 miljarder kronor, till 46-årige DeWayne Johnson, en döende man som ska ha drabbats av blodcancer efter att ha exponerats för Roundup i sitt arbete som vaktmästare. DeWayne Johnson ska ha kommit i kontakt med Roundup upprepade gånger under flera år, rapporterar The Guardian.

Enligt en domstol i Kalifornien har Monsanto medvetet låtit bli att informera allmänheten om att Roundup innehöll ett cancerframkallande ämne. Domaren Suzanne Ramos Bolanos sade att Monsanto hade agerat bedrägligt och bör “straffas för sitt beteende”.

Domen öppnar dörren till liknande fall för personer som drabbats av Monsantos cancerframkallande bekämpningsmedel. Monsantos vicepresident Scott Partridge säger att företaget ska överklaga domen.

Som en följd av domen har Monsantos ägare Bayer fallit hårt på börsen. Bayers aktie har fallit med hela tio procent sedan dess att domen offentliggjordes, rapporterar Reuters.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend