Miljö

Monsanto kartlade och smutskastade kritiker

Nya avslöjanden visar att livsmedelsjätten Monsanto har drivit en egen ”underrättelsetjänst” för att kartlägga och karaktärsmörda kritiker. Det handlar bland annat om journalister och aktivister som övervakats av storföretaget.

Dokument visar att även den välkände sångaren Neil Young kartlagts av Monsanto och att man dokumenterat hans aktivitet på sociala medier och vilken musik han lyssnat på på Spotify, enligt The Guardian.
De läckta dokumenten vittnar också om hur man aktivt försökt bekämpa journalisten Carey Gillam som undersökt Monsantos bekämpningsmedel Roundup och dess koppling till blodcancer. Det handlar bland annat om hur man planerat att attackera hennes kritiska bok om företaget innan release genom att skapa en falsk negativ bild av boken via falska och manipulerade negativa recensioner och negativ kritik från experter som står Monsanto nära.

Man har också betalat Google för att lyfta sökresultat som kritiserar Gillam och hennes arbete och man planerade även att sätta press på Gillams arbetsgivare Reuters för att få henne omplacerad.

Det framgår också att man övervakat minst en icke-vinstdrivande organisation som forskar om just livsmedel och att man tagit fram rapporter varje vecka om organisationens aktiviteter.

– Jag har alltid vetat att Monsanto inte gillar mitt arbete och att de har försökt sätta press på redaktörer för att tysta mig, men jag kunde aldrig tro att ett mångmiljardsföretag verkligen skulle spendera så mycket tid, energi och personal på mig. Det är förvånansvärt, konstaterar Gillam.

Gillam berättar för The Guardian hur en uppsjö av negativa recensioner med närmast identiska poänger dök upp på Amazon kort efter att hennes bok lanserades där och att hon redan tidigt förstod att det var köpta falska recensioner som beställts av Monsanto.

En talesperson för Bayer, Monsantos tyska ägare, vill inte kommentera det specifika fallet, men säger till tidningen att man bara velat se till att kritiken mot företaget varit rättvis och vetenskapligt baserad och att Monsanto utsatts för desinformationskampanjer. Han menar vidare att man tar säkerheten och företagets rykte på mycket stort allvar och att kritiker mot deras bekämpningsmedel saknar vetenskaplig tyngd i sina argument.

 


Per Nordin
per.nordin@nyadagbladet.se

 Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!