Läkemedelskoncern tvingas betala 20 miljarder i skadestånd

publicerad 15 maj 2019
- av Isac Boman
Roundup blev en del av Bayers sortiment efter uppköpet av det kontroversiella företaget Monsanto.

Den tyska läkemedels- och kemikoncernen Bayer åläggs nu att betala över två miljarder dollar i skadestånd till ett gift par som säger sig ha drabbats av cancer efter att ha använt företagets bekämpningsmedel.

Produkten det handlar om är det kontroversiella ogräsbekämpningsmedlet Roundup, som enligt en domstol i Kalifornien inte har varit tillräckligt märkt med varningar och information om cancerrisken som produkten och dess huvudingrediens glyfosat medför. Därför tvingas företaget som nyligen köpte upp konkurrenten Monsanto betala mer än två miljarder dollar till ett par som drabbats av lymfcancer.

Det är inte första gången som Bayer döms i liknande fall. Sammanlagt har mer än 13 400 stämningsansökningar inkommit mot företaget. Bolaget i sin tur menar att kopplingen mellan deras produkter och cancer saknar vetenskapligt stöd och har också lagt resurser på att på att genom reklam och influencers försöka skapa en mer positiv bild av företaget och dess produkter.

Bayer, vars aktiekurs rasat med över 40 procent på ett år fick dock nyligen stöd av den amerikanska miljöskyddsmyndigheten EPA som meddelade att deras bekämpningsmedel inte är cancerogent. En slutsats som inte delas av FN:s världshälsoorganisation WHO och många andra experter.

Det befaras också att ogräsmedlet kan lämna rester i vattendrag som sedan går ut i dricksvattnet och påverkar grödorna som sprayats. I Sverige är det tillåtet att använda glyfosat efter skörd och före sådd, och under 2017 användes hela 485 ton bara i Sverige, skriver Affärsvärlden.

Källor: Affärsvärlden, ReutersLadda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.