MORGONDAGENS DAGSTIDNING – lördag 2 mars 2024

lördag 2 mars 2024

Läkemedelskoncern tvingas betala 20 miljarder i skadestånd

publicerad 15 maj 2019
- av Isac Boman
Roundup blev en del av Bayers sortiment efter uppköpet av det kontroversiella företaget Monsanto.

Den tyska läkemedels- och kemikoncernen Bayer åläggs nu att betala över två miljarder dollar i skadestånd till ett gift par som säger sig ha drabbats av cancer efter att ha använt företagets bekämpningsmedel.

Produkten det handlar om är det kontroversiella ogräsbekämpningsmedlet Roundup, som enligt en domstol i Kalifornien inte har varit tillräckligt märkt med varningar och information om cancerrisken som produkten och dess huvudingrediens glyfosat medför. Därför tvingas företaget som nyligen köpte upp konkurrenten Monsanto betala mer än två miljarder dollar till ett par som drabbats av lymfcancer.

Det är inte första gången som Bayer döms i liknande fall. Sammanlagt har mer än 13 400 stämningsansökningar inkommit mot företaget. Bolaget i sin tur menar att kopplingen mellan deras produkter och cancer saknar vetenskapligt stöd och har också lagt resurser på att på att genom reklam och influencers försöka skapa en mer positiv bild av företaget och dess produkter.

Bayer, vars aktiekurs rasat med över 40 procent på ett år fick dock nyligen stöd av den amerikanska miljöskyddsmyndigheten EPA som meddelade att deras bekämpningsmedel inte är cancerogent. En slutsats som inte delas av FN:s världshälsoorganisation WHO och många andra experter.

Det befaras också att ogräsmedlet kan lämna rester i vattendrag som sedan går ut i dricksvattnet och påverkar grödorna som sprayats. I Sverige är det tillåtet att använda glyfosat efter skörd och före sådd, och under 2017 användes hela 485 ton bara i Sverige, skriver Affärsvärlden.

Källor: Affärsvärlden, Reuters

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Flykten från New York

RecensionerJan Sundstedt: John Carpenters cyniska syn på mänskligheten tar sig uttryck i vad som kan vara den coolaste polisstat som skådats på vita duken.

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend