Ekonomi

Bayer får betala 10 miljarder dollar för Roundup-skador

Kemi- och läkemedelsjätten Bayer, som 2018 köpte bioteknikföretaget Monsanto, har gått med på en ny förlikning på drygt 10 miljarder dollar, motsvarande 90 miljarder kronor, för att komma till rätta med 125 000 stämningar och rättstvister för skador av ogräsmedlet Roundup.

Bayers juridiska manöver innebär att bolaget kommer till rätta med 75 procent av de samlade anklagelserna riktade mot företagets storsäljare Roundup som innehåller de skadliga ämnena glyfosat och POEA.
Den rättsliga uppgörelsen i USA ärnligt Fierce Pharma farmahistoriens enskilt största någonsin och avgjordes i Kalifornien. Den omfattade fall från flera delstater, inkluderat äldre fall som följt Bayers efter köpet av Monsanto. Bayer kommer dock inte att erkänna några felaktigheter, skriver Fierce Pharma.

I uppgörelsen som klubbades i slutet av juni 2020 ingår att Bayer ska avsätta 1,25 miljarder dollar för att täcka eventuella framtida Roundup-fordringar. Bayers aktievärde sjunker väsentligt som en följd av uppgörelsen.

 

Källa: NewsVoice

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!