Bayer får betala 10 miljarder dollar för Roundup-skador

publicerad 21 juli 2020

Kemi- och läkemedelsjätten Bayer, som 2018 köpte bioteknikföretaget Monsanto, har gått med på en ny förlikning på drygt 10 miljarder dollar, motsvarande 90 miljarder kronor, för att komma till rätta med 125 000 stämningar och rättstvister för skador av ogräsmedlet Roundup.

Bayers juridiska manöver innebär att bolaget kommer till rätta med 75 procent av de samlade anklagelserna riktade mot företagets storsäljare Roundup som innehåller de skadliga ämnena glyfosat och POEA.

Den rättsliga uppgörelsen i USA ärnligt Fierce Pharma farmahistoriens enskilt största någonsin och avgjordes i Kalifornien. Den omfattade fall från flera delstater, inkluderat äldre fall som följt Bayers efter köpet av Monsanto. Bayer kommer dock inte att erkänna några felaktigheter, skriver Fierce Pharma.

I uppgörelsen som klubbades i slutet av juni 2020 ingår att Bayer ska avsätta 1,25 miljarder dollar för att täcka eventuella framtida Roundup-fordringar. Bayers aktievärde sjunker väsentligt som en följd av uppgörelsen.

 

Källa: NewsVoice
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.