Bayer får betala 10 miljarder dollar för Roundup-skador

publicerad 21 juli 2020

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Kemi- och läkemedelsjätten Bayer, som 2018 köpte bioteknikföretaget Monsanto, har gått med på en ny förlikning på drygt 10 miljarder dollar, motsvarande 90 miljarder kronor, för att komma till rätta med 125 000 stämningar och rättstvister för skador av ogräsmedlet Roundup.

Bayers juridiska manöver innebär att bolaget kommer till rätta med 75 procent av de samlade anklagelserna riktade mot företagets storsäljare Roundup som innehåller de skadliga ämnena glyfosat och POEA.

Den rättsliga uppgörelsen i USA ärnligt Fierce Pharma farmahistoriens enskilt största någonsin och avgjordes i Kalifornien. Den omfattade fall från flera delstater, inkluderat äldre fall som följt Bayers efter köpet av Monsanto. Bayer kommer dock inte att erkänna några felaktigheter, skriver Fierce Pharma.

I uppgörelsen som klubbades i slutet av juni 2020 ingår att Bayer ska avsätta 1,25 miljarder dollar för att täcka eventuella framtida Roundup-fordringar. Bayers aktievärde sjunker väsentligt som en följd av uppgörelsen.

 

Källa: NewsVoice

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!