Loomis kritiserar Kinberg Batras kontantutredning

publicerad 9 november 2023
- av Sofie Persson
Anna Kinberg Batra. Karin Stålhandske, vd för Loomis.

Trots att kontanter erkänns som viktiga för både integritet och beredskap, saknas konkreta åtgärder för att säkra deras framtid i Anna Kinberg Batras utredning “Staten och betalningarna”. Värdehanteringsföretaget Loomis framför hård kritik i sitt remissvar och efterlyser nu lagstiftning som skyddar kontanterna.

Sedan sommaren har Anna Kinberg Batras utredning “Staten och betalningarna“ legat ute på remiss där berörda myndigheter och företag kan ta ställning till utredningen. Loomis Sverige, som idag ansvarar för kontanternas infrastruktur i Sverige, uppger att man är starkt kritiskt till utredningens förslag.

Utredningen beskriver alla fördelar med kontanter – att de kan användas av alla, stärker vår beredskap och säkrar människors integritet. Därför är det obegripligt att Kinberg Batra landar i att det inte behövs några åtgärder för att säkra kontanterna, säger Karin Stålhandske, vd på Loomis Sverige, i ett pressmeddelande.

Stålhandske pekar bland annat mot den minskade acceptansen av kontanter i det svenska samhället, där allt fler svenska butiker, restauranger och serviceinrättningar endast accepterar kort eller Swish-betalningar. Något man menar i sin tur stänger ute de som behöver använda kontanter. Jämförelsevis finns det exempelvis lagar i Danmark och Norge som säger att kontanter ska accepteras som betalmedel, något som inte finns i Sverige. Vidare pekar man också på EU-kommissionen föreslagit en förordning som säkrar att kontanter ska kunna användas i hela Euro-zonen.

Utredningen har tyvärr inget förslag för att säkra att kontanterna finns kvar i Sverige. Loomis kräver en lagstiftning, att handeln ska acceptera kontanter, säger Stålhanske.

Tidigare har även bland annat Kontantupproret gett liknande kritik till utredningen eftersom den inte tar upp något som stärker kontanternas ställning i samhället, trots att man konstaterar att det är viktigt att de är kvar.

Utredningen, som avslutade sin remissperiod den 31 oktober, skall nu granskas av Finansdepartementet, som kommer att utvärdera inkomna synpunkter för att bestämma nästa steg i processen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!