Allt mindre kontanter i omlopp

Kriget mot kontanterna

publicerad 12 januari 2024
- av Sofie Persson
Kontanter
Kontantanvändningen fortsätter att minska.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Kontanter som betalningsmedel fortsätter att minska i Sverige. I november sjönk andelen till endast 1,2 procent och ekonomer menar att den fysiska kronan snart kan “skrotas för gott”.

År 2009 låg cirka 100 miljarder kontanter i omlopp under december, en siffra som nu minskat till en tredjedel under julen 2023. Även andelen jämfört med den totala mängden likvida medel har minskat dramatiskt.

SEB:s seniorekonom Robert Bergqvist menar att det är en naturlig del av den ökade digitaliseringen, men att det innebär utmaningar för de personer som inte kan använda sig av elektroniska pengar.

– Nästa våg av digitalisering kan öka pressen att skrota kronan för gott, säger han till Dagens Industri.

Digitalisering sker även i andra länder, men trots det har Sverige beskrivits som ett “extremfall” när det gäller avvecklingen av kontanter av bland andra ekonomitidningen Blomberg. Åtskilliga svenskar vill ha kvar kontanter i samhället, visade en studie från Göteborgs universitet förra året, där 53 procent anser att ett lagkrav på att kunna betala med kontanter är bra. Samtidigt blir det svårare att betala med kontanter i samhället, där exempelvis varuhuset NK under 2023 beslutade att inte längre tillåta kontanter vid betalning. Skatteverket fick en anmälan mot sig av JO  i våras efter att ha nekat kontanter vid betalning.

Riskabelt med e-valuta

Den digitala betalningen sker idag med hjälp av digitalt Bank-ID som utfärdats av bankerna och man har utrett om man ska införa en digital centralbanksvaluta, eller e-krona, som skulle ges ut av Riksbanken istället för de privatägda bankerna. Utredningen sade nej till e-krona idag, men det kommer att fortsätta utredas av Riksbanken för framtiden.

En risk jag ser är att en e-valuta skulle kunna dränera hela banksystemet på likviditet om det uppstår oro i det finansiella systemet, om kunderna snabbt och digitalt kunde flytta pengarna till centralbanken, säger Bergqvist.

Trots den låga andelen sedlar och mynt i omlopp uppgav en av fyra svenskar i somras att man brukade bära kontanter med sig.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!