Stora störningar hos Ica – kortbetalningar fungerar inte

Kriget mot kontanterna

publicerad 29 februari 2024
- av Isac Boman
Ica Maxi i Västervik.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Ica meddelar att man för närvarande har stora problem med kortbetalningar och att detta gäller ”alla bankers kort”.

Det går just nu inte att använda bankkort för att betala i ICA-butiker eller på Apotek Hjärtat och det är också oklart när problemet ska vara åtgärdat.

Just nu är det problem att betala med alla bankers kort i ICA-butiker och på Apotek Hjärtat. Swish funkar i de ICA-butiker som erbjuder detta. Arbete pågår med att försöka lösa detta”, skriver man på Facebook.

Det är oklart när problemet ska vara åtgärdat, och under tiden går det att betala med kontanter eller Icas app. Några av Icas butiker accepterar också Swish som betalningsmetod.

Uppmanas ta ut kontanter

I flera av matvarujättens butiker har man satt upp lappar där man uppmanar kunderna att först ta ut pengar i en närliggande uttagsautomat innan de handlar.

Vad problemet beror på är oklart, men butikschefen Peter Slagbrand säger till Ekuriren att det kan vara dagens datum – den 29 februari, som orsakat problem för systemen.

– Den information jag fått är att det är skottdagen i dag. Det är alltså ett skottdagsproblem och det är 29:e februari som ställer till det helt enkelt.

– I nuläget kan jag inte säga när det kommer att vara löst, säger pressansvariga Maria Elfvelin.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!