Riksbankschef vill se lag som skyddar kontanterna

Kriget mot kontanterna

publicerad 21 mars 2024
- av Jan Sundstedt
Kontanter
Att kunna betala med kontanter är enligt vice riksbankschefen Aino Bunge av yttersta vikt.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I tider av skenande digitalisering av betalsystemen i Sverige betonar ledningen för Riksbanken nu den avgörande roll kontanter spelar i samhället och menar att kontanterna måste kunna användas som betalmedel även framöver.

I ett uttalade i samband med ett seminarium i riksdagen poängterade Riksbankens talesman tillika vice riksbankschef, Aino Bunge, vikten av lagstiftning för att säkerställa den fortsatta tillgängligheten av kontanttransaktioner i landet.

Lagstiftning behövs nu för att säkerställa att det fortsatt ska vara möjligt att betala med kontanter i Sverige. I slutändan är det statens ansvar att säkerställa att betalningar är säkra, effektiva och tillgängliga – och att alla delar i kontantkedjan fungerar – både i normala tider, kriser och vid höjd beredskap, betonade Aino Bunge.

Även om digitaliseringen i vissa sammanhang medfört innovativa och bekväma betallösningar har den även skapat problem, särskilt när det gäller finansiellt och digitalt utanförskap. Något som Vänsterpartiets före detta partiledare kommenterat.

Riksbanken välkomnar utredning

Kontanter kan bidra till bättre motståndskraft i betalningssystemet. Men en undersökning från Riksbanken visar att endast en av tio använde kontanter vid sitt senaste köp i butik. Samtidigt som allt fler företag helt enkelt slutar acceptera kontanter.

Denna utveckling kan leda till att ännu fler avstår från att acceptera kontanter, vilket gör det svårt att skaffa och göra sig av med dem. Därför välkomnar vi regeringens tillsättande av en utredning för att undersöka möjligheten att använda kontanter för vissa samhällsviktiga varor, fortsatte Bunge.

Men vi behöver ta hänsyn till helheten i kontantkedjan. Riksbanken anser därför att åtgärder behövs för att också säkra kontanttransporter till och från företag, samt möjligheten att sätta in dagkassor.

Bunge underströk också att digitala system måste vara motståndskraftiga för att säkerställa betalningsmöjligheter även i kriser eller vid förhöjd beredskap. Exempelvis när el och datakommunikation är störda eller helt utslagna.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!