Kommunisterna: ”Beslagta fastighetsskojarnas tillgångar”

publicerad 15 juni 2023
- av Jan Sundstedt
SBB:s grundare och förre vd Ilija Batljan har anklagats för att vara en "storskojare" och "välfärdsplundrare".

Kommunistiska partiets tidning Proletären kräver i en ledarkrönika att stat och kommun bör gå in och expropriera krisande Samhällsbyggnadsbolagets fastigheter för en symbolisk krona och att det är hög tid att folket tar tillbaka gemensamma samhällsbyggnader från privata ”charlataner” och ”välfärdsprofitörer”.

Bakgrunden är att det överbelånade fastighetsbolaget SBB:s aktiekurs på kort tid rasat med 40 procent, att sex miljarder kronor i värde försvunnit och att bolaget riskerar konkurs – vilket bedöms få stora negativa effekter för stora delar av den svenska befolkningen.

Det är som vanligt på den kapitalistiska marknaden och kanske inget att höja på ögonbrynen över – om det inte varit för att de pengar och värden som nu går upp i rök kommer från en plundring av våra gemensamma tillgångar”, skriver tidningen.

SBB grundades av den tidigare socialdemokratiske politikern Ilija Batljan som 2020 anhölls för ekobrott, men där förundersökningen snart lades ner. Bolagets affärsidé har varit att köpa upp offentliga fastigheter från kommuner, regioner och myndigheter – och sedan hyra tillbaka dessa till de förra ägarna genom mångåriga hyreskontrakt.

Nu när SBB krisar kommer man istället att behöva sälja ut många av sina fastigheter – och det finns en oro för att såväl polishus som domstolsbyggnader kan hamna i utländsk ägo, vilket betraktas som en säkerhetsrisk. Hyrorna kan också chockhöjas på skattebetalarnas bekostnad.

Medskyldiga politiker

Det är lätt att instämma i den massiva kritiken mot storsvindlaren och bluffmakaren Batljan. Men perspektivet måste vidgas och ansvaret synliggöras. Lika skyldiga är de politiker som sålt ut våra gemensamma fastigheter till skojare som Batljan. Han är inte ensam. Det finns flera andra bolag som agerar på denna lukrativa marknad, som lurat i det offentliga att det är billigare att hyra än att äga själv”, skriver Proletären vidare.

Man pekar på att ett flertal svenska toppolitiker sitter i styrelserna för privata fastighetsbolag som har som affärsidé att plundra svenska skattebetalare på pengar och att det för kommuner och myndigheter ofta visat sig bli betydligt dyrare att hyra fastigheterna av privata aktörer än att själva fortsätta äga dem. För de privata bolagen beskrivs affärsidén dock som synnerligen lukrativ.

Fråga bara Skellefteå kommun som 2018 sålde ut kulturhuset Sara för en miljard kronor till SBB – och som nu ska hyra det för två miljarder över 50 år. Men många är de kommuner som drabbats av den här typen av svindleri”.

Tidningen pekar på att det är oklart vem som kommer att äga SBB:s fastigheter när krisen är över och vad de nya hyrorna kommer att landa på. Man menar vidare att ”de som förskingrat vår gemensamma egendom måste stå till svars”.

Konfiskera fastigheterna

Offentliga fastigheter ska ägas av det allmänna – inte vara spekulationsobjekt på en kapitalistisk marknad. Skolor, äldreboenden, vårdinrättningar och myndighetsbyggnader måste självklart drivas och ägas offentligt”.

De lösningar som presenterats av Socialdemokraterna och Vänsterpartiet beskrivs också som otillräckliga – istället föreslår Proletären att SBB:s och andra tvivelaktiga aktörers fastigheter helt enkelt beslagtas av stat och kommun för medborgarnas bästa.

Mycket bättre hade varit att expropriera fastighetsskojarnas tillgångar. Låt kommunerna köpa tillbaka sina skolor och äldreboenden för en krona! Batljan och andra charlataner har redan berikat sig tillräckligt på våra skattepengar”, skriver man och beskriver ”välfärdsprofitörerna” och privatiseringsivrande politiker som det verkliga hotet mot medborgarna.

Allmänintresset och ekonomin kräver att det offentliga ska äga våra samhällsfastigheter. Utförsäljningshysterin har för länge sedan gått alldeles för långt. Vi måste ta tillbaka det som är vårt”, avslutar man.

Det kan noteras att Ilija Batljan avgick som vd för SBB i början av juni.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!