Kristerssons nya lön – 2,3 miljoner om året

publicerad 16 juni 2023
- av Jan Sundstedt
Ulf Kristersson får numera knappt 200 000 i månaden.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Statsrådsarvodesnämnden har beslutat höja statsminister Ulf Kristerssons (M) lön till 191 000 kronor i månaden – en höjning med cirka 7000 kronor. Vad som motiverar löneökningen är dock oklart.

Även de övriga ministrarna får höjda löner och kommer från och med juli månad att erhålla 150 500 kronor i månaden – dessutom har de rätt till ytterligare 8 600 kronor om de tillfälligt arbetar på annan ort eller har dubbla bostäder. Statsrådens löner höjs i regel årligen och i år hamnar ökningen alltså på 3,8 procent.

Samtidigt som de höga lönerna kan få många vanliga svenska arbetare att höja på ögonbrynen är det vanligt att toppolitiker får betydligt större summor efter sin parlamentariska karriär i egenskap av lobbyister för olika storföretag.

Sveriges tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt (M) värvades exempelvis för två år sedan som lobbyist för oljeindustrin och Göran Persson (S) har efter politikerkarriären varit lobbyist för PR-byrån JKL och fordonsindustrin.

Ett annat känt exempel är den tidigare svenske utrikes- och statsministern Carl Bildt som bland annat agerat lobbyist åt amerikanska krigsintressen och vapenindustrin och tjänat mångmiljonbelopp på detta.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!