Facebook vill censurera fler politiker

Nätcensuren

publicerad 5 juni 2021
- av Isac Boman
Donald Trump är permanent bannlyst från Facebook.

Facebook låter meddela att folkvalda politiker framöver kommer att förlora sin ”särskilda status” och censureras eller tas bort från plattformen om de bryter mot Facebooks godtyckliga regelverk.

Bakgrunden är förstås den permanenta bannlysningen av den tidigare presidenten Donald Trump som efter ockupationen av Kapitolium helt och hållet stängdes av från Facebook – utan möjlighet att någonsin komma tillbaka.

Nu vill Facebook skapa ett mer enhetligt och konsekvent regelverk där samtliga politiker snart kan förlora sin ”särskilda status” som hittills har skyddat dem någorlunda från den sociala mediejättens godtyckliga censur.


Annonser:


Enligt RT kommer Facebook som också äger Instagram och WhatsApp att behandla politiker och offentliga personer ”som alla andra” och censurera dem om de bedöms bryta mot någon av Facebooks många och mycket oklara regler.

Facebook vill själva inte kommentera förändringarna men enligt uppgifter till RT har utvecklingen drivits på efter att en tillsynsnämnd tillsatta av Facebook själva kommit fram till att plattformen gjorde rätt som bannlyste Trump men att samma regler bör gälla för alla.

De noterade också att Trump straffades på ett ovanligt hårt sätt eftersom den vanliga konsekvensen är att det ”förbjudna” innehållet tas bort eller att användaren stängs av under en viss tid.

Konservativa, invandringskritiker och nationalister har länge anklagat Facebook för att censurera politiskt oliktänkande och straffa högerorienterade användare mycket hårdare än vänsterorienterade.

Många är nu också oroliga att förändringarna primärt kommer att användas för att rensa ut republikanska politiker och andra som är kritiska till massinvandring, mångkultur, HBTQ-aktivism och andra frågor som ligger Facebook-cheferna varmt om hjärtat.

Även Facebooks oerhörda makt och påverkan på politiken diskuteras nu friskt eftersom en politiker som blir avstängd från plattformen på ett ögonblick förlorar möjligheten till direktkontakt med hundratusentals eller miljoner följare och anhängare.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.