Massavhopp från vetenskapstidskrift efter oetiska publiceringsavgifter

publicerad 10 maj 2023
- av Redaktionen
En Elsevier-monter på London Book Fair 2018. Företaget har anklagats för att utnyttja den akademiska världen.

En global vetenskapstidskrift drabbas av massavhopp bland sina redaktörer och granskare på grund av anklagelser om oetiska publiceringsavgifter. Det anses begränsa forskningens spridning och påverka vetenskapens integritet, skriver The Guardian.

Ett stort antal redaktörer och granskare har nyligen valt att lämna en ledande global vetenskapstidskrift i protest mot vad de anser vara oetiska avgifter för publicering. De kritiska medarbetarna anklagar tidningens ägare för att vara giriga och för att utnyttja forskare genom att ta ut höga avgifter för att publicera deras arbete.

Denna situation har lett till en massavhopp där flera medarbetare har valt att lämna sina befattningar. Avhopparna hävdar att de höga avgifterna begränsar forskningens spridning och påverkar vetenskapens integritet negativt.

Tidningens ägare försvarar sig med att de höga avgifterna är nödvändiga för att täcka kostnaderna för produktion och granskning av artiklar. Men de protesterande medarbetarna menar att detta är oetiskt och att avgifterna borde sänkas för att upprätthålla en hög vetenskaplig standard och för att göra forskningen tillgänglig för fler.

Debatten kring publiceringsavgifter inom vetenskapliga tidskrifter har pågått under en längre tid och denna händelse belyser ytterligare problematiken med att finansiera forskningspublikationer. Kritiker menar att den nuvarande modellen skapar en ojämlikhet inom forskningssamhället och hindrar forskning från att nå ut till en bredare publik.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!