Turkiet röstar ja till svenskt Natomedlemskap

Sverige-Nato-relationen

publicerad 24 januari 2024
- av Sofie Persson
President Erdogan måste fortfarande ratificera ansökan.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Turkiet har röstat ja till att godkänna Sveriges ansökan om medlemskap i den USA-ledda militäralliansen Nato. Beslutet fattades efter en omfattande debatt och omröstning i det turkiska parlamentet under tisdagen.

Det var för snart två år sedan som Sverige och Finland gemensamt ansökte om medlemskap i Nato. Finland blev medlem, men Turkiet och Ungern valde att inte godkänna Sverige som medlemsland, bland annat eftersom man anser att Sverige stödjer terrorism på grund av kopplingar till kommunistpartiet Kurdistans arbetarparti (PKK) och Syrien-baserade kurdiska milisgruppen YPG.

Sedan dess har båda länderna fortsatt att backa, trots uppmaningar från bland annat USA att släppa in Sverige i militäralliansen.

Omröstningen skedde efter en fyra timmar lång debatt i det turkiska parlamentet där man bland annat lyfte koranbränningarna. Av 346 röster var 287 för ett svenskt Natomedlemskap och 55 emot, rapporterar Bloomberg. Resterande valde att avstå röstningen.

För att Turkiet ska godkänna Sverige krävs dock fortfarande att president Recep Tayyip Erdogan formellt ratificerar ansökan. Även om man gör detta krävs fortfarande ett godkännande från Ungern. Ungerns premiärminister Viktor Orbán bjöd in statsminister Ulf Kristersson (M) till ett möte i landet under tisdagen för att bland annat diskutera deras “framtida samarbete inom ramen för säkerhet och försvar som allierade och partner”.

Det är oklart om Kristersson kommer att åka till Ungern för att möta premiärministern.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!