Kommentar: Vilka nedskärningar ska Sverige göra för att mäkta med Natoavgiften?

Sverige-Nato-relationen

Det är vi som kommer att betala för det dyra medlemskapet i Nato, troligen med ytterligare neddragningar inom välfärden, samtidigt som de få som faktiskt arbetar nu tvingas arbeta ännu mer för att bekosta krigsapparaten.

publicerad 20 mars 2024
- av Jenny Piper
Nato Stoltenberg Kristersson
Varifrån ska pengarna till Sveriges Nato-satsningar egentligen tas?
Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

Enligt forskning från Leibniz-institutet för ekonomisk forskning vid universitetet i München (ifo), behöver Europeiska Natomedlemsstater ytterligare 56 miljarder euro per år för att uppnå målnivån för försvarsutgifter på 2 procent av BNP.

Enligt ifo-forskningen har många EU-länder med störst underskott – inklusive Belgien, Spanien och Italien – även några av de högsta nivåerna av skulder och budgetunderskott i Europa.

Tyskland har den största bristen. 2023 spenderade landet 14 miljarder euro mindre på Natos försvar än vad det var nödvändigt för att nå målsiffran. Tyskland följs av Spanien (11 miljarder euro), Italien (10,8 miljarder euro) och Belgien (4,6 miljarder euro).

Enligt ekonomen Marcel Schlepper har länderna med höga skuldnivåer och höga räntor inte mycket utrymme att öka sin skuld, så det enda sättet för dem är att skära ner på utgifterna inom andra områden.

Sedan har vi lilla Sverige som precis gått med i krigsalliansen efter att våra beslutsfattare kört över sin befolkning och där ingen under hela processen har berättat hur vi ska finansiera vårt medlemskap. Media har inte heller ställt dessa obekväma frågor till makthavarna, så den huvudvärken kommer först nu när medlemskapet är klart.

Vilka nedskärningar kan vårt redan utsatta land mäkta med? Ja inte lär det bli inom den sektor som kostar mest och bebos av elefanten i rummet, snarare mer neddragningar inom välfärden som redan är i botten med budskapet att alla måste bidraga och de få som arbetar måste arbeta lite mer.

#vibetalar

 

Jenny Piper

Alla Jenny Pipers artiklar finns på jennypiper.blog.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!