USA uppmanar Turkiet att godkänna Sveriges Nato-ansökan

Det nya kalla kriget

publicerad 31 maj 2023
- av Sofie Persson
Antony Blinken och Ulf Kristersson.

Den amerikanske utrikesministern Antony Blinken, som befinner sig i Sverige, uppmanar Turkiet och Ungern att så snart som möjligt godkänna Sveriges Nato-ansökan. Han menar att Sverige uppfyllt kraven som ställts och att man från USA:s synvinkel är redo att släppa in Sverige.

Under tisdagen hölls ett möte i Luleå mellan statsminister Ulf Kristersson (M), utrikesminister Tobias Billström (M) och den amerikanske utrikesministern Antony Blinken, som befinner sig i Sverige för att delta i ett internationellt stormöte med bland annat EU. Den svenska Nato-ansökan stod i fokus på mötet och efteråt hölls en presskonferens där Blinken uppmanar Turkiet och Ungern att godkänna den svenska ansökan.

Turkiet har tagit upp viktiga och legitima frågor. Sverige och Finland har båda tagit upp dessa frågor. Det är alltså dags att gå vidare nu. Vi skulle vilja se att detta sker före toppmötet i Vilnius, säger Blinken.

Turkiet har sedan Sverige och Finland ansökte till den amerikanska militäralliansen ställt en rad krav för att medlemskapen ska bli verkliga. Förra månaden godkändes dock Finland in i alliansen, men Sverige anses fortfarande inte ha levt upp till kraven. Blinken menar att Turkiets krav är “legitima”, men att de nu är uppfyllda och att det därför är dags att godkänna Sverige som medlem.

Ur USA:s synvinkel är det nu dags att slutföra Sveriges anslutning, säger han.

Även USA:s president Joe Biden tog upp ansökan tidigare under veckan i samband med att han gratulerade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan för sin knappa seger i presidentvalet.

Jag sa till honom att vi ville ha en affär med Sverige, så låt oss få det gjort så vi kommer att vara i kontakt med varandra igen, sade Biden. Vi kommer att prata mer om detta nästa vecka.

På presskonferensen markerade även Kristersson att Sveriges nya terroristlag snart är i bruk, något han menar är den sista delen i avtalet med Turkiet.

Vi har ett avtal och vi håller på att uppfylla det. Den allra sista delen av det träder i kraft den 1 juni, vilket är i övermorgon, säger Kristersson.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!