Fortsatt Nato-nej från Turkiet

Det nya kalla kriget

publicerad 9 juni 2022
- av Sofie Persson
Recep Tayyip Erdogan, Turkiets president.

Ett svenskt Nato-medlemskap ser av allt att döma ut att dröja. Turkiet bekräftar att man inte är vidare imponerad över Sverige, som presidenten Erdogan nu även anklagar för att ha intervjuat terroristledare i statstelevisionen.

Så länge som terroristledares tal sänds av den svenska statliga televisionen kan vi inte välkomna dem (Sverige) till Nato, sade Erdogan under onsdagen på en presskonferens vid ett besök i Venezuela.

Det var i maj som Sverige och Finland lämnade in ansökningar om Nato-medlemskap, något Erdogan var tydlig med att man inte skulle godkänna. Senare lämnade Turkiet in en ”kravlista” till Sverige där man bland annat krävde att landet ”slutar stödja och finansiera terrorism” som syftade på det svenska stödet till kommunistpartiet Kurdistans arbetarparti (PKK) och Syrien-baserade kurdiska milis-organisationen YPG.

Vilken intervju Erdogan menar är oklart, men det skulle kunna handla om SVT:s intervju med det vänsterradikala kurdiska partiet PYD:s ledare Salih Muslim som publicerades i maj, enligt TT.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.