Storbritannien vill stämpla fler som “extremister”

publicerad 12 mars 2024
- av Jan Sundstedt
Premiärminister Rishi Sunak och samhällsminister Michael Gove.

Storbritanniens muslimska råd, Palestine Action och Muslim Engagement and Development är tre av grupperna som snart kan extremiststämplas av brittiska myndigheter, när Rishi Sunaks regering ser över möjligheterna att utvidga definitionen av vad som är att betrakta som ”extremism”.

The Telegraph rapporterade först hur brittiska ministrar vill skapa en bredare definition av vad som räknas som ”extremism” i syfte att göra det möjligt för universitet, kommuner och andra offentliga organ att portförbjuda muslimska och ”högerextremistiska grupper”.

Det är bland annat grupper som påstås främja en ”extremistisk ideologi” eller som sägs ”undergräva” eller ”omkullkasta” brittiska värderingar, som lättare ska portas från olika sammanhang och nekas offentlig finansiering.

Samhällsminister Michael Gove, sägs vara mycket bekymrad över att den nuvarande definitionen är alltför snäv och tillåter islamistiska och högergrupper att ”komma undan” med beteenden som påstås väcka ”rasistiskt och religiöst hat, hotar samhällen och splittrar samhället”.

Att just Storbritanniens muslimska råd kan extremistklassas är känsligt, inte minst då landets regering samarbetat nära med dessa och låtit rådet utse imamer till Storbritanniens militär. Även den brittiska polisen har haft ett nära samarbete med rådets medlemmar.

Oro för missbruk

Nyligen deklarerade även premiärminister Rishi Sunak att ”extremisterna” försöker underminera den brittiska demokratin och uppmanade nationen att gemensamt ”besegra detta gift”. Det är särskilt efter Israels invasion av Gaza som han menar att det skett en ”chockerande ökning” av ”extremistiska aktiviteter”.

Medborgarrättsgrupper uttrycker dock en stark oro för att Storbritanniens regering skulle kunna stämpla ”legitima” organisationer och individer som ”extremistiska” – och att yttrandefriheten hotas. Andra menar att en utvidgad extremistklassning även kan användas för att förbjuda konservativa grupper – exempelvis de som motsätter sig samkönade äktenskap och abort.

– Att vägra samarbeta med grupper som man inte håller med håller på att bli ett beteendemönster från den här regeringen. Det är viktigt att de som har makten inte tystar de människor som kommer att påverkas mest av dess politik. säger Akiko Hart, chef för medborgarrättsgruppen Liberty.

– Denna regering har, tillsammans med Israel, dödat över 30.000 palestinier i ett folkmord. Det primära målet för vår kampanj är Elbit Systems, Israels största vapentillverkare, som marknadsför sina vapen som ‘stridstestade’. Ingen definition kommer att avskräcka vår kampanj för att stänga Elbit, förklarar en talesman för Palestine Action och tillägger att ”majoriteten av befolkningen” inte heller vill medverka till något folkmord.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!