Politiker: “Myndigheterna kände till covidvaccinens biverkningar”

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad 4 mars 2024
- av Markus Andersson
Astra Zenecas vaccin kopplas bland annat till blodproppar och andra allvarliga biverkningar.

Storbritanniens medicinska tillsynsmyndighet slog inte larm om biverkningar och skador kopplade till covidvaccin  i tid och bör därför utredas, menar en grupp brittiska parlamentsledamöter.

Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA) ansvarar för att godkänna läkemedel och utrustning samt övervakar biverkningar som orsakas av olika medicinska behandlingar. Den parlamentariska gruppen om pandemisvar och återhämtning menar att tillsynsmyndigheten varit ”långt ifrån att skydda patienter” och tvärtom arbetat på ett sätt som ”utsätter dem för allvarliga risker”.

Cirka 25 parlamentsledamöter från fyra partier har skrivit till hälsoutskottet och bett om en skyndsam utredning. Som svar har Steve Brine, ordförande i hälsoutskottet, sagt att en utredning om patientsäkerhet är ”mycket sannolik”.

I ett brev till Brine sade parlamentsgruppen att det fanns anledning att tro att MHRA hade kännedom om hjärt- och koagulationsproblem efter vaccinationen redan i februari 2021, men att man ignorerade varningarna och valde att inte lyfta fram problemen på flera månader.

Danmark och flera andra europeiska länder avbröt Astra Zeneca-vaccinet på grund av rädsla för allvarliga vaccinskador redan i mars 2021, men MHRA publicerade säkerhetsråd först den 7 april, då 24 miljoner människor redan vaccinerats.

“Omfattande och djupgående granskning”

Det fanns också rapporter som kopplade vaccinet till hjärtmuskelinflammation (myokardit) och hjärtsäcksinflammation (perikardit) redan i februari 2021, trots det började man inte varna för dessa risker förrän i juni.

I själva verket godkänner MHRA medicinska produkter som säkra trots att de vet att dessa saknar processer för att korrekt övervaka skadliga biverkningar. Vi kan inte tillåta att det fortsätter. Det är därför vi har skrivit till hälso- och sjukvårdsutskottet och krävt en skyndsam utredning”, skriver politikerna.

Foto: Marco Verch/CC BY 2.0

Historiskt sett har förtroendet för vacciner och vaccinsäkerhet varit högt i Storbritannien, men det verkar som om erfarenheterna av Covid-19-vaccinerna har undergrävt detta och i samband med detta också förtroendet för tillsynsmyndigheten och läkemedelsindustrin. Nu mer än någonsin behövs en omfattande och djupgående granskning”, fortsätter man.

Man varnar även för att MHRA:s rapporteringssystem, som påstås uppmuntra patienter och läkare att flagga för biverkningar kopplade till vaccinen, är djupt dysfunktionella och bara fångar upp en bråkdel av alla vaccinskador.

I fallet med Covid-19-vacciner, med tanke på den jämförelsevis nya tekniken och den rekordsnabba tillverkningen, kunde MHRA ens ha hunnit granskat licensuppgifterna ordentligt eller ens känt till den kortsiktiga säkerheten?” frågar man sig vidare.

– MHRA övervakar ett misslyckat system som är långsamt att agera, orsakar skada för patienter och är behäftat med intressekonflikter, menar parlamentarikern Graham Stinger.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!