Ryssland: ”USA och Storbritannien sprängde Nord Stream”

Attentatet mot Nord Stream

publicerad 6 mars 2024
- av Markus Andersson
Enligt Sergej Narysjkin lämnade gärningsmännen spår efter sig.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Enligt Sergej Narysjkin, chef för Rysslands underrättelsetjänst (SVR), var det Washington och London som låg bakom terrorattentaten mot gasledningarna Nord Stream.

Gasledningarna, som byggdes för att leverera rysk naturgas från Ryssland till Tyskland, saboterades av okända gärningsmän i en serie explosioner i september 2022.

– Visst hade vi indirekta ledtrådar till vem som gjorde det. Dessa indirekta tecken lämnades av gärningsmännen själva. Mosaiken har kommit på plats och denna mosaik pekar uppenbarligen på upphovsmännen, kommenterade Narysjkin och tillade att det var “anglosaxare” som låg bakom sprängningarna, rapporterar den ryska nyhetsbyrån TASS.

Sedan tidigare har president Vladimir Putin och andra högt uppsatta tjänstemän i Moskva pekat på att USA haft mest att vinna på attentaten och att Washington länge motsatt sig byggandet av gasledningarna. Man har också anklagat väst för att förhala utredningarna.

Beordrade Biden sprängningarna?

I den intervju som Tucker Carlson nyligen genomförde med Vladimir Putin menade också den senare att det var CIA som låg bakom attentaten, men presenterade inga konkreta belägg för denna slutsats.

Vita huset har i sin tur nekat till alla anklagelser om amerikansk inblandning och kallat dessa för ”fullständigt falska”.

Den prisbelönte grävande reportern Seymour Hersh publicerade för ett år sedan också ett längre reportage där hans källor pekade ut Joe Biden som den som personligen beordrade sprängningarna av gasledningarna. Hersh argumenterade för att Biden ville spä på Tysklands antagonism mot Ryssland i Ukrainakonflikten och säkerställa EU:s långsiktiga beroende av västerländsk energi – ett reportage som Biden-administrationen snabbt avfärdade som ”fiktion”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!