Påven redo att välsigna homosexuella par

Kulturrevolutionen i Väst

publicerad 4 oktober 2023
- av Isac Boman
Påven påpekar att välsignelser av homosexuella par inte får "höjas till en normnivå".

Påven Franciskus öppnar upp för katolska välsignelser av samkönade par – under förutsättning att dessa inte förväxlas med klassiska äktenskapsceremonier för män och kvinnor. Beskedet förväntas bli en vattendelare inom den globala katolska kyrkan.

Flera konservativa kardinaler har ställt frågan om påven och kyrkans syns på samkönade äktenskap och i ett öppet svar skriver påven att kyrkan står fast vid att äktenskapet är ”en exklusiv, stabil och olöslig union mellan en man och en kvinna” samt att han inte vill att ”något som inte är ett äktenskap erkänns som äktenskap”.

Han öppnar dock ändå upp för att katolska företrädare ska kunna välsigna homosexuella par framöver och hänvisar till den ”pastorala kärleken” som han menar ”måste genomsyra alla våra beslut och attityder”.

Försvaret av objektiv sanning är inte det enda uttrycket på denna omsorg, som också omfattar vänlighet, tålamod, förståelse, ömhet och uppmuntran. Vi kan därför inte vara domare som bara förnekar, förkastar, utesluter”, skriver han.

Därför måste man med pastoral försiktighet på ett adekvat sätt urskilja om det finns former av välsignelse, begärda av en eller flera personer, som inte förmedlar ett felaktigt begrepp om äktenskap. För när du ber om en välsignelse uttrycker du en bön om hjälp från Gud, en vädjan om att kunna leva bättre, tillit till en Fader som kan hjälpa oss att leva bättre”, fortsätter påven.

Får inte bli norm

Franciskus skriver vidare att han inte vill att välsignelser av homosexuella par ska ”höjas till en normnivå” och att ”ingen kyrklig struktur” officiellt ska ”möjliggöra” välsignelserna – men tillägger också att ”kyrkans liv flyter genom många kanaler, utöver de normativa”.

Angående frågan om huruvida kvinnor ska kunna vigas till präster inom den katolska kyrkan så hänvisar påven till förbudet som infördes 1994 av Johannes Paulus II och menar att detta ”måste accepteras av alla” och aldrig ”motsägas offentligt” – men han påpekar också att det inte rör sig om någon “dogmatisk definition” och att även denna fråga ”kan bli föremål för studier” framöver.

Redan i dagsläget genomförs samkönade vigslar i flera katolska stift i Tyskland och påvens besked välkomnas av hbtq-grupper och mer liberala katolska företrädare. Konservativa katolska företrädare är däremot mer kritiska och har de senaste åren uttryckt en oro för kyrkans liberalisering som man menar riskerar att leda till ännu mer splittringar och konflikter.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!