Könsneutrala leksaksavdelningar blir obligatoriska i Kalifornien

Kulturrevolutionen i Väst

publicerad 11 januari 2024
- av Jan Sundstedt
Leksaker barn
Lagstiftare i den av Demokraterna styrda delstaten Kalifornien röstar igenom lag om "könsneutrala" leksaksavdelningar.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Kalifornien antog häromveckan en lag som kräver att större kedjor av leksaksbutiker inför könsneutrala avdelningar från och med 1 januari i år. Den nya regleringen har fått brett politiskt stöd men också hård kritik från konservativa och kristna grupper.

Initierat av Kalifornien-politikern Evan Low (D) och understött av guvernören (tillika troende katolik) Gavin Newsom (D), syftar det nya lagförslaget till att “låta barn uttrycka sig fritt”.

Förslaget kommer att hjälpa barn uttrycka sig själva fritt och fördomsfritt, säger Evan Low om förslaget.

Från och med årsskiftet måste nu leksaksbutiker i Kalifornien, med över 500 anställda, omstrukturera sina avdelningar för att undvika böter på upp till 5 000 kronor vid “överträdelser”.

Hård kritik

Trots ett förhållandevis brett politiskt stöd för förslaget har även hård kritik framförts, särskilt från religiösa och konservativa grupper som hävdar att det strider mot företagens yttrandefrihet.

Jonathan Keller från California Family Council påpekar att aktivister inte bör tvinga butiker att sprida statligt sanktionerade budskap av sexuell karaktär riktade gentemot barn.

Aktivister och lagstiftare har ingen rätt att tvinga butiker att förmedla statligt godkända budskap om sexualitet och kön.

Många privatpersoner samt företagare riktar också skarp kritik mot det vissa kallar en “attack mot friheten”.

Med röstsiffrorna 49-16 i delstatens representanthus röstades lagförslaget igenom innan årsskiftet. Bötesnivån på 2 500 till 5 000 kronor, för butiker som inte fogar sig, antyder dock att syftet är förändring snarare än att straffa hårt.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!