Afrikanska “svenskar” i SVT:s historiesatsning

Kulturrevolutionen i Väst

publicerad 27 november 2023
- av Jan Sundstedt
Många ställer sig skeptiska till att de "första svenskarna" skulle ha sett ut som dagens afrikaner.

I det första avsnittet av skattefinansierade SVT:s rekorddyra dokumentärserie, ”Historien om Sverige”, porträtteras de första människorna som slog sig ner i Sverige av afrikanska skådespelare. Statskanalen anklagas nu för subversiv ideologisering av historien, där många tittare pekar på att det inte finns några belägg för att de första människor som bosatte sig i vad som idag är Sverige faktiskt såg ut som afrikaner.

Dokumentärserien ska enligt SVT ha tagits fram med hjälp av hundratals forskare och experter och vi får veta att den allra första gruppen människor nådde södra Sverige för cirka 13 000 år sedan efter att inlandsisen börjat dra sig tillbaka. Människorna beskrivs som jägare och samlare som kom till området för att jaga.

Enligt SVT var dessa människor mörkhyade med blå ögon och man har använt skådespelare med afrikanskt utseende för att porträttera dem – och det är också detta man främst får kritik för. SVT har dock försvarat sina val av skådespelare med att ”DNA-analyser” ska visa att människorna hade ”mörkare hy” än den nordgermanska folkgrupp vi idag känner som svenskar.

Kritiker pekar på ingenting tyder på att “de första svenskarna” såg ut som i serien. Foto: faksimil/SVT

Kritiker pekar samtidigt på att ”mörkare hy” är ett luddigt begrepp och inte innebär att stenåldersmänniskorna såg ut som svarta afrikaner – utan like gärna kan syfta på ungefär hur människor ser ut i södra Europa eller delar av Mellanöstern idag.

Bevis för att ”de första svenskarna” skulle ha sett ut som afrikaner presenteras heller inte i programmet – men vanligtvis brukar forskare i dessa sammanhang hänvisa till den 11 000 år gamla så kallade ”Cheddarmannen” i England.

Cheddarmannen” brukar ofta presenteras som ett bevis för att européerna under stenåldern var blå- eller grönögda och hade brun hudfärg – eftersom man vid en analys inte påträffat de gener för ljus hy som återfinns hos dagens européer. Några genvarianter som bevisar att han hade mörk hy har dock inte heller hittats – varför skeptiker menar att det handlar om spekulationer och att man tagit för givet att han hade brun hud trots att detta faktiskt inte är bevisat.

Åsikterna går isär om “Cheddarmannens” hudfärg. Foto: Werner Ustorf/CC BY-SA 2.0

Samma sak gäller Österödskvinnan – Sveriges äldsta och nästan komplett bevarade skelett, cirka 10 000 år gammalt. Här påpekar tittare att man inte lyckats analysera hennes fullständiga DNA men genom sekvensering antagit eller förmodat att hon hade mörk hudfärg.

En annan kritik mot SVT:s satsning handlar om att just ”de blå ögonen” och ”den mörka hudfärgen” får mycket stort fokus i programmet – samtidigt som kroppsbyggnad, fenotyper, ansiktsdrag och annan information om stenåldersmänniskors utseenden inte alls får samma uppmärksamhet.

Sammantaget pekar många på att ”de första svenskarna” knappast såg ut som skådespelarna i dokumentären och frågar sig om det finns ideologiska eller politiska skäl bakom framställningen.

Grupp nummer två som tar sig till Sverige presenteras som ”ljusare i hyn” än den föregående – och spelas bland annat av skådespelare som ser ut att komma från dagens Mellanöstern. Först den tredje gruppen (Stridsyxekulturen, som dagens svenskar har mest DNA från) påminner enligt serien till hudfärgen om dagens européer.

Grupp nummer två av “stenålderssvenskarna” gestaltas som mer mellanösternliknande.Foto: faksimil/SVT

Statskanalens satsning anklagas också för historierevisionism präglad av postmoderna feministiska föreställningar, där bland annat kvinnor syns delta i jakt och andra fysiskt krävande aktiviteter på samma villkor som männen – trots att detta får bedömas som mycket osannolikt eftersom medlemmarna i jägar- och samlarsamhällen hade mycket tydliga roller.

Ytterligare ett utspel som fått kritik för att vara spekulativt är när en stenålderskvinnas skador på bäckenbenet förklaras med att hon ska ha haft fysik som en modern elitidrottare och att detta inte alls som man tidigare trott måste ha berott på flitigt barnafödande.

Även i övrigt har ”Historien om Sverige” fått ta emot hård kritik för politisk korrekthet och anakronismer av olika slag – men har samtidigt hyllats i flera av de stora medströmsmedierna. Serien sänds i totalt tio avsnitt.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!