Israelisk FN-resolution ska försvara den officiella bilden av förintelsen

publicerad 21 januari 2022
- av Isac Boman
Israels FN-ambassadör Gilad Erdan och FN:s generalförsamling.

En resolution ledd av Israel röstades, bortsett från Iran, under torsdagen igenom enhälligt i FN:s generalförsamling som bland annat riktar sig mot kritisk granskning av förintelsen som historisk händelse.

Resolutionens initiativtagare, Israels FN-ambassadör Gilad Erdan, motiverar åtgärden med att man ser en ökad förekomst bland allmänheten av ”ifrågasättande och förvridning av förintelsen som en historisk händelse” framförallt på digitala forum.

Enligt Jewish News Syndicate kallar Erdan resolutionen ”sitt viktigaste initiativ i New York”.

Förintelseförnekande har spridits som en cancer, deklarerade Erdan inför generalförsamlingen där samtliga länder understödde hans resolution förutom Iran.

Resolutionen markerar 80-årsdagen av den så kallade Wannseekonferensen 1942 som sammankallades och leddes av Tysklands säkerhetsministeriums chef Reinhard Heydrich där ett organiserat massmord konkret ska ha planerats. Enligt den officiella historieskrivningen idag förekommer spretiga uppskattningar att detta ledde till mellan 11 och 17 miljoner människors död, varav 5,6 till 6,3 miljoner bedöms ha varit judar vid sidan av romer, sovjetiska krigsfångar, homosexuella och Jehovas vittnen. Framförallt i Tyskland har historieforskare och andra författare fängslats för sina slutsatser att dödstalen i själva verket varit betydligt lägre och snarare bör härledas till tyfus-smitta i koncentrationslägren och omfattande svält i slutskedet av andra världskriget som en följd av de allierades terrorbombningar.

Vid sidan av att fördöma denna typ av historisk revisionism uppmanar resolutionstexten även FN:s medlemsstater att ”ta fram program för att utbilda framtida generationer” om förintelsen. Den efterlyser också sociala medieplattformar att aktivt vidta ännu mer omfattande åtgärder för att bekämpa fientlighet som riktas mot judar.

 

Den israeliska dokumentären Defamation.

 

Bland andra den amerikanske författaren Norman Finkelstein, bland annat känd från den vida uppmärksammade dokumentären Defamation, har samtidigt riktat kritik mot det han betecknar som en ”förintelseindustri” där förintelsen utnyttjats som ett ”ideologiskt vapen” för politiska och kommersiella syften.

Resolutionens formuleringar ligger bland annat i linje med FN:s så kallade “Outreach Programme” för förintelsen, där bland annat Tel Aviv-professorn Zehavit Gross fört fram att förintelsen bör användas som ett verktyg i utbildningssammanhang för att “främja en kosmopolitisk framtid” och driva på för att ta fram en global typ av medborgarskap.

Många har mot bakgrund av vedertagen historia samtidigt ifrågasatt hållningen att förintelsen bör ha en särställning exempelvis i relation till den sovjetiska regimens massmord efter maktövertagandet i Ryssland. Detta omfattar bland annat Holodomor-svälten i Ukraina, ”den röda terrorns” systematiska terroravrättningar och slavarbete i Gulag-lägren, vilka enligt de flesta historiker bedöms ha kostat fler människor livet än förintelsen.

En av de grupperingar som Finkelstein pekat ut som oetisk är den högerextrema amerikansk-judiska lobbygruppen organisationen ADL som länge har arbetat för att ge förintelsen en global särställning och därtill kriminalisera historisk revisionism som strider mot den officiella bilden av slutskedet av andra världskriget.

Det är blott andra gången som generalförsamlingen omfattar en israelisk resolution. Den första var 2005 då en resolution godkändes för att etablera en internationell minnesdag för förintelsen.

 

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!