MORGONDAGENS DAGSTIDNING – söndag 19 januari 2025

söndag 19 januari 2025

Europeiska journalistförbund gör Assange till hedersmedlem

Fallet Julian Assange

publicerad 3 maj 2023
– av Isac Boman
Tv: Julian Assange talar från den ecuadorianska ambassadens balkong i London 2012. Th: Brev till USA:s regering från europeiska journalistförbund.

The European Federation of Journalists (EFJ) ställer sig tillsammans med hela 19 europeiska journalistförbund bakom Julian Assange och gör honom till medlem eller hedersmedlem. Samtidigt uppmanar man USA att slutligen släppa alla anklagelser mot honom och låta honom återvända hem till sin familj.

Svenska journalistförbundet säger i en kontakt till Nya Dagbladet att man inte ställt sig bakom initiativet, med förklaringen att man ”inte vet” varför man inte gjort det.

Det var det italienska journalistförbundet Federazione Nazionale Stampa Italiana (FNSP) som först tog initiativet att göra Wikileaks-grundaren Assange till hedersmedlem i fackförbundet. Senare vidarebefordrade The European Federation of Journalists (EFJ) det italienska initiativet till resterande fackförbund inom Europa och snart beslöt 19 andra journalistförbund i olika länder att ställa sig bakom Assange och antingen bevilja honom medlemskap eller göra honom till hedersmedlem.

Samtidigt signerar fackförbunden ett brev till den amerikanska regeringen med uppmaningen att lägga ner alla anklagelser mot Wikileaks-grundaren.

Vi är allvarligt oroade över konsekvenserna av Assanges fortsatta frihetsberövande för mediefriheten och alla journalisters rättigheter i världen. Vi uppmanar de europeiska regeringarna att aktivt arbeta för att Julian Assange ska friges”, skriver man.

Bland länder vars journalistiska fackförbund skrivit under finns bland andra Frankrike, Storbritannien och Tyskland. Sverige står dock inte med på listan i nuläget. När Nya Dagbladet kontaktar Svenska Journalistförbundet och frågar varför man valt att inte skriva under och göra Assange till medlem får man svaret ”det vet inte jag”.

I Australien skrev nyligen 48 politiker från olika partier under ett öppet brev till USA:s regering där man uppmanade att släppa kravet om utlämnandet av Assange till landet, något som Nya Dagbladet rapporterade om.

Julian Assange är en australisk journalist och grundare av Wikileaks. Han släppte år 2010 en rad hemligstämplade dokument som bland annat avslöjade grova krigsförbrytelser mot civila som begåtts av USA i samband med invasionen och ockupationen av Irak.

Efter obekräftade anklagelser om sexuella övergrepp efterlystes Assange av Sverige under samma år 2010 då han begärdes utlämnad, varefter han sannolikt skulle riskera att utlämnas till USA där han står inför dödsstraff eller livstids fängelse. Assange lyckades undkomma utlämningen till Sverige genom att få asyl på Ecuadors ambassad i London, där han stannade i sju år tills hans asyl upphävdes 2019. Journalisten greps därefter av brittiska myndigheter och i juni 2022 beordrade Storbritanniens regering att han skulle utlämnas till USA. Sedan dess har han suttit i brittiskt fängelse under en pågående överklagan.

Wikileaksgrundaren frisläppt

Fallet Julian Assange

publicerad 25 juni 2024
– av Sofie Persson
Julian Assange har enligt uppgifter gått med på att erkänna sig skyldig till röjande av statshemligheter.

Assange har beviljats borgen och släpptes enligt uppgifter under måndagen fri från högsäkerhetsfängelset i Storbritannien. Detta ska ha skett efter en uppgörelse med USA, där Assange förväntas erkänna sig skyldig till röjande av statshemligheter.

Wikileaksgrundaren har suttit i i brittiskt fängelse sedan 2019 där USA har arbetat hårt för att få honom utlämnad till landet och därmed straffas för det hemligstämplade materialet han avslöjade för allmänheten under 2010.

Under måndagen blev 52-åringen befriad från högsäkerhetsfängelset, uppger Wikileaks på X. Han ska ha beviljats borgen av High Court i London där han sedan fått lämna landet för att återvända hem till Australien.

Efter mer än fem år i en cell på 2×3 meter, isolerad 23 timmar om dygnet, kommer han snart att återförenas med sin fru Stella Assange och deras barn, som bara har känt sin far bakom galler”, skriver man.

 

Enligt uppgifter ska Assange ha kommit till en uppgörelse med USA, där han har gått med på att erkänna sig skyldig till brotten han anklagas för. På onsdag ska han infinna sig i en amerikansk domstol på ön Saipan, som ligger i närheten av Australien. Där ska uppgörelsen godkännas av en domare. Assange ska därefter avtjäna ett fängelsestraff på 62 månader. Troligen kommer tiden i det brittiska fängelset att räknas med som avtjänat straff.

Oavsett vilka åsikter människor har om Julian Assange och hans aktiviteter har fallet dragit ut på tiden för länge, det finns inget att vinna på att han fortsätter att sitta fängslad och vi vill att han ska föras hem till Australien, säger Australiens premiärminister, enligt The Guardian, som också har bekräftat att Assange är på väg hem.

Assanges överklagan prövas i juli

Fallet Julian Assange

publicerad 12 juni 2024
– av Sofie Persson
Aktivister kräver att Julian Assange friges.

Wikileaks-grundarens överklagan mot utlämning från Storbritannien till USA kommer att behandlas nästa månad. Prövningen kommer att hållas i High Court i London.

Det var under förra månaden som två brittiska domare beslutade att låta Assange överklaga beslutet att utlämnas till USA. Assanges advokat, Edward Fitzgerald, ifrågasatte om man kunde åberopa det första tillägget i den amerikanska konstitutionen, som omfattar yttrandefrihet och pressfrihet för Assange. Där James Lewis, som företrädde den amerikanska regeringen, sade till domstolen att Assanges agerande ”helt enkelt inte skyddas” av det första tillägget.

Första tillägget i amerikanska konstitutionen gäller inte för någon ”i samband med publicering av olagligt erhållen information om det nationella försvaret, där oskyldiga källor namnges och utsätts för en allvarlig och överhängande risk att skadas”, menar Lewis och domstolen valde därmed att inte låta Assange lämnas ut till USA.

Prövning av överklagan kommer att pågå 9–10 juli vid High Court i London, rapporterar Reuters.

Hade Assange förlorat förra månadens prövning skulle han troligen snabbt ha blivit utlämnad till USA, där han riskerar att dömas till 175 års fängelse för bland annat spioneri. Dödsstraff har även varit en möjlighet, men Vita huset hävdar dock att man inte kommer att begära att Wikileaks-grundaren avrättas.

Assange får överklaga utlämning

Fallet Julian Assange

publicerad 21 maj 2024
– av Sofie Persson
Demonstration för frigvning av Assange i Melbourne under 2022.

Wikileaksgrundaren får återigen överklaga beslutet om utlämning till USA. Detta efter argument om att han kanske inte skulle kunna åberopa sin rätt till yttrandefrihet i en amerikansk domstol.

I somras lyckades USA efter åtskilliga försök få utlämning av Assange beviljad  genom högsta domstolen, där han står åtalad för bland annat spioneri. Tidigare i år lade Wikileaksgrundarens advokater in det troligen sista överklagandet mot domstolsbeslutet, eftersom han därmed sannolikt förbrukat sina rättsliga möjligheter i Storbritannien.

Under förra måndagen påbörjades förhandlingar vid London High Court om huruvida Assange kommer att beviljas ytterligare en överklagan mot att utlämnas till USA. Amerikanska makthavare har tidigare lovat att inte avrätta 52-åringen, men domstolen i London har bett USA om fler garantier. Assange medverkade inte på förhandlingarna då hans hälsotillstånd uppges vara dåligt.

Två domare beslöt under måndagen att 52-åringen får tillstånd att överklaga domen, rapporterar Reuters. Assanges advokater argumenterade för att han troligen inte skulle kunna förlita sig på USA:s yttrandefrihet enligt det första tillägget, och domaren gick på samma linje.

”Enorm påfrestning”

Stella Assange, som tidigare uppgett att hon ser mörkt på den sista överklagan, hoppas nu att USA ska titta närmare på fallet och sedan lägga ner det.

Vi vet inte hur länge det här kommer att pågå och det är en enorm påfrestning för honom, säger hon. Signalerna bör vara tydliga om att det är dags att lägga ner det.

Om domaren hade följt USA:s begärda linje är det sannolikt att Assange suttit på ett plan inom 24 timmar.

Nästa steg är att överklagandet ska behandlas, något som uppges kunna ta flera månader, därefter kommer överklagan att tas upp i Storbritanniens högsta domstol.

Wikileaks chefredaktör: ”Rättsfallet är riggat mot Julian”

Fallet Julian Assange

publicerad 17 maj 2024
– av Sofie Persson
WikiLeaks chefredaktör Kristinn Hrafnsson talar till pressen utanför High Court i London den 24 januari 2022.

Domstolen i London har bett att USA:s regering ger fler garantier inför behandlingen av Julian Assanges eventuella utlämning till USA. WikiLeaks chefredaktör menar dock att rättsprocessen är både ”korrupt” och ”riggad”.

Under måndagen kommer man att hålla förhandling i domstolen för att besluta huruvida Assange kommer att beviljas en ny överklagan mot att överlämnas till USA eller inte, ett sådant beslut skulle också kunna tas vid ett senare tillfälle under rättegångens period. Assange riskerar upp till 175 års fängelse om han blir utlämnad, men amerikanska makthavare har lovat att inte avrätta 52-åringen.

Kristinn Hrafnsson, WikiLeaks chefredaktör, menar dock att hela processen är ”riggad” mot Assange.

Det står naturligtvis helt klart att processen i domstolen i Storbritannien är korrupt. Rättsfallet är riggat mot Julian, säger han enligt NDTV.

Stella Assange pessimistisk

86 australiska parlamentariker röstade tidigare under året ja till en motion där man uppmanade USA och Storbritannien att låta Assange få komma hem till Australien. Landets premiärminister Anthony Albanese hoppades då att åtalet skulle kunna ”lösas i samförstånd”, men länderna har inte svarat på Australiens motion.

Stella Assange sade under onsdagen att hon hoppas att hennes man närvarar vid förhandlingarna, men att hon inte tror att domarna kommer att döma till hans fördel.

Jag förväntar mig inte ett rationellt utfall från domstolarna, det är jag rädd för att säga, säger hon.

Julian Assange är en australisk journalist och grundare av Wikileaks. 2010 släppte han en rad hemligstämplade dokument som bland annat avslöjade krigsförbrytelser mot civila som begåtts av USA i samband med invasionen och ockupationen av Irak.

Efter obekräftade anklagelser om sexuella övergrepp efterlystes Assange av Sverige, under samma år 2010 då han begärdes utlämnad, varefter han sannolikt skulle riskera att utlämnas till USA där han riskerar dödsstraff eller livstids fängelse. Assange lyckades undkomma utlämningen genom att få asyl på Ecuadors ambassad i London, där han stannade i hela sju år tills hans asyl upphävdes 2019. Journalisten greps därefter av brittiska myndigheter och i juni 2022 beordrade Storbritanniens regering att han skulle utlämnas till USA. Sedan dess har han suttit i brittiskt fängelse under pågående överklagan.