I Australien har ett stort antal politiker gemensamt undertecknat ett brev där man ber USA överge alla försök att få Wikileaks-grundaren Julian Assange utlämnad från Storbritannien. Bland annat pekar man på hur överlämningen skulle skada USA:s rykte gällande yttrandefrihet och rättsstatsprincipen.
I öppet brev från 48 politiker i olika partier, bland annat socialdemokratiska Labour Party och The Liberal-National Coalition, vädjar man till USA:s justitieminister, Merrick Garland, att överge landets försök att få Assange utlämnad från Storbritannien och istället låta honom få komma hem. Politikerna trycker på att utlämnandet skulle skapa ett “farligt prejudikat” för pressfriheten i USA och skada landets rykte.
“Detta skulle skapa ett farligt prejudikat för alla världsmedborgare, journalister, förläggare, medieorganisationer och för pressfriheten. Det skulle också vara onödigt skadligt för USA som världsledande när det gäller yttrandefrihet och rättsstatsprincipen“, står i brevet.
Vidare påpekas att Assange på ett eller annat vis suttit inspärrad i över ett decennium samtidigt som den amerikanske soldaten Chelsea Manning (tidigare Bradley), som läckt sekretessbelagda handlingar via Wikileaks, fick sitt straff förkortat av USA:s tidigare president Barack Obama.
“Assange har i praktiken suttit fängslad i mer än ett decennium i en eller annan form, men den person som läckte hemlig information fick sitt straff omvandlat och har kunnat delta i det amerikanska samhället sedan 2017“.
Andrew Wilkie, ledamot i Australiens representanthus och medordförande i den parlamentariska gruppen “Julian Assanges vänner”, var en av de som initierade brevet. Han menar att de politiker som skrivit under agerar i samförstånd med andra ledamöter i andra delar av världen, samt att man också representerar miljontals väljares åsikter.
– Detta är ingen liten fråga och får inte avfärdas, säger Wilkie. Man får inte heller bortse från att den politiska oron spänner över hela det politiska spektrumet och grundar sig på en rad olika skäl.
Julian Assange är en australisk journalist och grundare av Wikileaks. Han släppte år 2010 en rad hemligstämplade dokument som bland annat avslöjade krigsförbrytelser mot civila som begåtts av USA i samband med invasionen och ockupationen av Irak.
Efter obekräftade anklagelser om sexuella övergrepp efterlystes Assange av Sverige under samma år 2010 då han begärdes utlämnad, varefter han sannolikt skulle riskera att utlämnas till USA där han står inför dödsstraff eller livstids fängelse. Assange lyckades undkomma utlämningen genom att få asyl på Ecuadors ambassad i London, där han stannade i sju år tills hans asyl upphävdes 2019. Journalisten greps därefter av brittiska myndigheter och i juni 2022 beordrade Storbritanniens regering att han skulle utlämnas till USA. Sedan dess har han suttit i brittiskt fängelse under en pågående överklagan.