Stella Assange: “Ifrågasätt så dödar de dig”

Fallet Julian Assange

publicerad 28 mars 2024
- av Jan Sundstedt
Stella Assange och protester med krav på Julians frigivning.

Julian Assange har “fängslats för att han avslöjat västerländsk brottslighet”, deklarerar hans fru Stella Assange.

Hon säger i ett uppmärksammat tal i samband med makens pågående rättegång, att makthavare och “krigshetsare” världen över, inte skyr några medel för att upprätthålla den alltmer eskalerande krigsretoriken och militärindustrin – och att de är beredda att döda de som försöker avslöja dem.

Stella Assange uttrycker sin starka förvåning och frustration över att Storbritanniens Högsta Domstol (High Court) i tisdags beslutade att skjuta upp makens överklagan angående utlämning till USA till den 20 maj.

Hon fördömer beslutet som hon menar öppnar dörren för politisk inblandning från USA:s sida i fallet, och uttryckte sin frustration och bestörtning över beslutet till reportrar utanför High Court i London.

Dagens beslut är häpnadsväckande. Domstolarna erkänner att Julian utsätts för ett flagrant förnekande av sin rätt till yttrandefrihet, att han diskrimineras på grund av sin nationalitet som australiensare och att han fortfarande riskerar dödsstraff.

Det som domstolarna har gjort har varit att bjuda in till en politisk intervention från USA. Jag finner detta förbluffande.

“En skam för demokratin”

Hon fortsatte att betona att Julian Assange enligt henne är en politisk fånge och att det fördärvade rättssystemet i både England och USA är orsaken till att hans rättigheter inskränks.

Han är en journalist och han förföljs för att han avslöjade det verkliga priset för krig i mänskliga liv, sade Stella Assange till sympatisörer som samlats utanför domstolen.

Julian Assange
Julian Assange har åldrats rejält under den påfrestande rättsprocessen. Foto: Henry Nicholls

Stella Assange uppmanade även USA att avstå från att lämna in försäkringar till High Court och att istället lägga ned vad hon beskrev som “detta skamliga fall.”

Detta är en skam för varje demokrati [och] en signal till er alla att om ni avslöjar de intressen som driver krigen så kommer de att komma efter er, de kommer att sätta er i fängelse och de kommer att försöka döda er.

Bevis för krigsförbrytelser

Anklagelserna om spioneri härrör från Assanges publicering under 2010 av hundratusentals sidor med hemligstämplade amerikanska militära dokument på WikiLeaks.

Amerikanska åklagare hävdar att Assange aktivt sökte efter visselblåsare inom amerikanska underrättelsetjänster och konspirerade med en av dessa – underrättelseanalytikern Chelsea Manning – för att hacka Pentagons servrar och hämta hem dokumenten.

Filerna avslöjade bevis på vad många anser vara krigsförbrytelser som begåtts av amerikanska styrkor i Irak och Afghanistan. De innehåller bland annat en video från en attack med en Apache-helikopter i Bagdad 2007 där 11 personer dödades, däribland två Reutersjournalister.

Fallet Julian Assange

Julian Assange är grundaren av Wikileaks, en plattform för att offentliggöra hemlig information från regeringar och företag runtom i världen - främst belägg för krigsbrott och brott mot mänskliga rättigheter, och genom åren har WikiLeaks publicerat hundratusentals dokument, inklusive militära och diplomatiska rapporter.

Assange har anklagats av USA för att ha avslöjat nationell försvarsinformation och av Sverige för påstådda men ej bevisade sexuella övergrepp. Anklagelser som utlöst rättsliga förfaranden och utlämningskrav. Sedan 2019 har Assange varit häktad på Belmarsh Prison i sydöstra London i väntan på utlämning.

2022 godkände Storbritannien hans utlämning till USA under dåvarande inrikesminister Priti Patel, efter att en tidigare utlämning stoppats på grund av Assanges mentala hälsa. Assange och hans försvarsteam har överklagat beslutet om utlämning och kämpat för att förhindra att han överlämnas till USA.

Under 2024 har High Court i Storbritannien skjutit upp beslutet om Assanges överklagan till den 20 maj, vilket ger honom ytterligare tid att kämpa mot utlämning.

Det har också funnits anklagelser om politisk inblandning från USA:s sida, vilket enligt många bedömare lett till en orättvis rättsprocess.

Assanges fall har också väckt frågor om pressfrihet och yttrandefrihet, då många försvarar hans handlingar som journalistiskt arbete och kritiserar försöken att åtala honom för att avslöja information om allvarliga missförhållanden som är av ett högt allmänintresse.

Stella Assange, Julian Assanges fru, har offentligt kritiserat utlämningsprocessen och uttryckt sin oro för sin makes välmående och rättvisa.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!