Cypern vill stoppa demografiska förändringar – frågar EU om “lov” att repatriera migranter

Migrationskrisen i Europa

publicerad 15 november 2021
- av Per Nordin
15 000 personer har fått avslag på asylansökan i Cypern, men kan inte skickas hem.

Cypern vill stoppa det stora inflödet av migranter från Turkiet eftersom landet nu står inför en “demografisk förändring” och “akuta socioekonomiska effekter“. För detta uppger man samtidigt att man behöver få EU-kommissionens “tillstånd” – vilket det dock är högst oklart om man kommer att få.

Den cypriotiska regeringen pekar på att landet har det högsta antalet asylansökningar bland alla 27 EU-medlemmar i förhållande till dess befolkning på ungefär en miljon.

En begäran kommer att lämnas in till EU-kommissionen om att vidta åtgärder till förmån för Republiken Cypern, inklusive att ge den rätten att avbryta asylansökningar från människor som kommer in i landet illegalt, säger regeringens talesman Marios Pelekanos enligt France24.

Man anklagar Turkiet för att ha orkestrerat en migrationskris genom att tillåta migranter att ta sig över från den turkiska republiken Nordcypern.

Under 2021 ökade antalet migranter till Cypern med 38 procent utgörande ett tiotusental som tagit sig över gränsen illegalt. Utöver dessa uppehåller sig 30 000 illegala migranter i landet sedan tidigare.

Enligt regeringen har 15 000 personer fått avslag på sina asylansökningar, men de kan inte utvisas eftersom det inte finns någon sammanhängande EU-policy eller överenskommelse med deras hemländer för att skicka tillbaka dem.

Man uttrycker samtidigt en förväntan om att få hjälp med den akuta hanteringen av migranterna samt med att repatriera dem till deras ursprungsländer.

EU har under lång tid varit passivt inställt till europeiska länder som försöker upprätthålla sina gränser gentemot utlandet och konsekvent varit direkt fientligt mot politik som upprätthåller de europeiska befolkningarnas demografiska status i deras respektive hemländer.

 

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!