Birgitta Ohlsson får toppjobb på amerikansk lobbyorganisation

publicerad 31 mars 2020
- av Isac Boman
Birgitta Ohlsson flyttar till Washington.

Tidigare ministern och L-toppen Birgitta Ohlsson flyttar till Washington. Där väntar ett chefsjobb på hårt kritiserade National Democratic Institute – en lobbyorganisation med nära kopplingar till Demokraterna och som anklagats för att vilja bekämpa politiska fiender till USA.

Ohlsson, tidigare riksdagsledamot för Liberalerna och Sveriges EU-minister och demokratiminister, väljer nu att lämna sitt uppdrag som konsult på kommunikationsbyrån Prime för att istället börja arbeta för den kontroversiella organisationen National Democratic Institute (NDI). Där kommer hon att bli chef för organisationens utveckling av politiska partier i Washington.

NDI är nära knutet till Demokraterna i USA. Nuvarande ordförande är exempelvis Madeleine Albright som var utrikesminister under Bill Clinton och den tidigare ordföranden Kenneth Wollack har en lång bakgrund med arbete inom Israellobbyn och American Israel Public Affairs Committee (AIPAC).

Ohlsson själv har länge förespråkat att avveckla nationalstaten och att en världsfederation istället upprättas med en global rättsordning. Därtill har hon varit bland de mer profilerade förespråkarna i Sverige för mångkultur, böneutrop och svenskt medlemskap i Nato. Ohlsson har också gjort sig känd som en särskilt uttalad anhängare till Israel.

– Jag sticker inte under stol med att det här är ett drömjobb där jag får bidra till demokratisk utveckling i hela världen och öka kvinnors delaktighet i politiken. Samtidigt känns det sorgligt att lämna alla mina kollegor och min arbetsplats på Prime i Stockholm, säger Birgitta Ohlsson i ett pressmeddelande.

NDI har kritiserats hårt genom åren. Kritiken har bland annat riktats mot att deras påstådda uppdrag som demokratibyggare i själva verket handlar om att bekämpa och försvaga nationalistisk och socialistisk opposition mot amerikanskt ekonomiskt och kulturellt herravälde, inte minst i Ryssland.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!