Utrikes

Birgitta Ohlsson får toppjobb på amerikansk lobbyorganisation

Birgitta Ohlsson flyttar till Washington.

Tidigare ministern och L-toppen Birgitta Ohlsson flyttar till Washington. Där väntar ett chefsjobb på hårt kritiserade National Democratic Institute – en lobbyorganisation med nära kopplingar till Demokraterna och som anklagats för att vilja bekämpa politiska fiender till USA.

Ohlsson, tidigare riksdagsledamot för Liberalerna och Sveriges EU-minister och demokratiminister, väljer nu att lämna sitt uppdrag som konsult på kommunikationsbyrån Prime för att istället börja arbeta för den kontroversiella organisationen National Democratic Institute (NDI). Där kommer hon att bli chef för organisationens utveckling av politiska partier i Washington.
NDI är nära knutet till Demokraterna i USA. Nuvarande ordförande är exempelvis Madeleine Albright som var utrikesminister under Bill Clinton och den tidigare ordföranden Kenneth Wollack har en lång bakgrund med arbete inom Israellobbyn och American Israel Public Affairs Committee (AIPAC).

Ohlsson själv har länge förespråkat att avveckla nationalstaten och att en världsfederation istället upprättas med en global rättsordning. Därtill har hon varit bland de mer profilerade förespråkarna i Sverige för mångkultur, böneutrop och svenskt medlemskap i Nato. Ohlsson har också gjort sig känd som en särskilt uttalad anhängare till Israel.

– Jag sticker inte under stol med att det här är ett drömjobb där jag får bidra till demokratisk utveckling i hela världen och öka kvinnors delaktighet i politiken. Samtidigt känns det sorgligt att lämna alla mina kollegor och min arbetsplats på Prime i Stockholm, säger Birgitta Ohlsson i ett pressmeddelande.

NDI har kritiserats hårt genom åren. Kritiken har bland annat riktats mot att deras påstådda uppdrag som demokratibyggare i själva verket handlar om att bekämpa och försvaga nationalistisk och socialistisk opposition mot amerikanskt ekonomiskt och kulturellt herravälde, inte minst i Ryssland.

 

Isac Boman
isac.boman@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!