Elsa Widding lämnar SD – känner sig sviken av partiet

publicerad 1 maj 2023
- av Jan Sundstedt
Elsa Widding kommer att sitta kvar som politisk vilde.

Den frispråkiga riksdagsledamoten har blivit utsatt för återkommande smutskastning och attacker från företrädare för SD:s samarbetsparti Liberalerna – utan att hon fått något stöd eller uppbackning från den egna partiledningen. Därför väljer hon nu att lämna Sverigedemokraterna och istället sitta kvar som politisk vilde.

Den sverigedemokratiska riksdagsledamoten Elsa Widding, som gjort sig känd för att vid flera tillfällen ifrågasatt de flitigt återkommande påståendena om att det pågår en akut klimatkris, väljer nu att lämna moderpartiet.

Widding pekar på att högt uppsatta företrädare i SD:s samarbetsparti Liberalerna gång på gång smutskastat henne och anklagat henne för att vara en konspirationsteoretiker och en politisk extremist, utan att den egna partiledningen ryckt ut till hennes försvar.

Exempelvis har utbildningsminister Mats Persson (L) twittrat att ”Widding visar prov på ett kunskapsförakt som inte anstår en riksdagsledamot. Det är allvarligt att ge stöd till konspirationsteorier om klimat, vaccin och förintelsen”, efter att Widding deltagit på en systemkritisk konferens.

– SD stöttar regeringen genom Tidöavtalet. Men jag hade förväntat mig att mitt parti tog avstånd mot dessa avskyvärda påhopp som Liberalernas främsta företrädare gör sig skyldiga till. De anklagar mig för att stödja de som förnekar eller förringar ett fruktansvärt folkmord på sex miljoner judar, kommenterar Widding själv.

– Trots detta förtal väljer SD att inte kommentera frågan i media. Men tystnaden talar sitt tydliga språk. En gräns har nu passerats även här. Jag har därför bestämt mig för att lämna partiet, fortsätter hon.

 

Hon uppger att hon kommer att sitta kvar i riksdagen under mandatperioden och fokusera på frågor som är viktiga för de väljare som valt in henne i riksdagen.

– Så länge jag kan göra nytta i Sveriges riksdag så kommer jag att sitta kvar med ambitionen att fokusera på tre viktiga frågor. 1. Att bidra till en mer nyanserad klimatpolitik. 2. Öka förståelsen för vindkraftens miljökonsekvenser och ineffektivitet och 3. bidra till att riksdagen diskuterar konsekvenserna för Sveriges suveränitet av WHO:s planer på att utöka sitt mandat.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!