L-topp höll sagostund för barn som dragqueen

HBTQ-lobbyn

publicerad 14 juni 2023
- av Jan Sundstedt
Jan Jönsson med och utan sminkning.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


27 790 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Liberalerna i Stockholm menar att att dragqueens är under attack från intoleranta och populistiska krafter. För att protestera mot detta valde borgarrådet Jan Jönsson att sminka sig, klä sig i kvinnokläder och anordna en sagostund för barn.

Både i Sverige och internationellt vill auktoritära krafter ta kontroll över kulturen. En del av detta är den allt hårdare kritiken mot dragqueens som läser sagor på bibliotek. För att stå upp för rätten att uttrycka sig fritt publicerar Liberalerna i Stockholms stad en film där Jan Jönsson (L), borgarråd i Stockholms stad, får testa på att vara en sagoläsande dragqueen för en stund. Vi vill visa att dragqueens är helt ofarliga för både vuxna och barn, däremot har intolerans och populism krossat många individers drömmar genom historien”, hävdar Liberalerna i ett pressmeddelande.

På senare tid har det blivit mer vanligt förekommande att dragqueens anlitas av kommuner på skattebetalarnas bekostnad och får komma till bibliotek och andra offentliga lokaler där de läser sagor för små barn. Männen har ofta vulgära namn i stil med ”Lady Busty” och ”Miss Shameless Winewhore”.

Kritiker menar att denna typ av event varken borde arrangeras i kommunal regi eller finansieras med skattepengar och att det är direkt olämpligt att barn utsätts för vad man beskriver som en vulgär och sexualiserad subkultur.

Jan Jönsson menar däremot att det är av yttersta vikt att skydda draqueens rättigheter och menar att det är en ”konstform” som bör värnas.

– Vi vill försvara dragqueens och alla andras rätt att uttrycka sig. Ingen ska behöva tveka kring att utöva sin rätt till yttrandefrihet utav rädsla för repressalier av något slag, säger han till hbtq-tidningen QX.

– Det handlar om hur man försöker inskränka människors rätt att uttrycka sig och vara som de själva vill vara. Särskilt denna konstform. Det gäller Sverige och inte minst andra länder där det blåser allt kallare vindar. Det går väldigt fort nu och fler delstater kommer säkert följa det förbud som klubbats i Montana. Även i Europa går flera länder i en HBTQ+fientlig riktning, så det är inte läge att vara tyst och tro att det kommer blåsa bort. Vi kommer att få se friheter som vi kämpat för i årtionden tas bort, och då gäller det alla, oavsett läggning, att stå emot, fortsätter han.

L-toppen hoppas bidra till att dragqueens, som läser sagor för barn, inte längre betraktas som något skamligt och att barnen måste lära sig att man ”kan vara och se ut på olika sätt”. Kritiken mot att dragartisterna har sexualiserade namn beskriver han som ”trams”.

– Jag har följt Drag Race Sverige sedan början och varit fascinerad över vilket jobb som ligger bakom konstnärsmässigt. Jag identifierar mig inte som trans eller som en del av dragvärlden, men kände kan jag så kan väl andra.

På sociala medier hyllas Jönsson av likasinnade, men får också utstå mycket hån och kritik. Det påpekas bland annat att L-toppen inför valet gjorde reklam för sig själv som ”gängens värsta fiende” och lovade att arbeta för att stoppa den grova brottsligheten – men att han nu i efterhand verkar fokusera mer på att gå klädd i klänning och obskyr identitetspolitik.

Flera användare ställer sig också frågande till vilka väljargrupper det är Liberalerna hoppas kunna attrahera med denna typ av aktioner.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!