Rödgrön ilska över valet av Kristersson

Valet 2022

publicerad 17 oktober 2022
- av Redaktionen
Annie Lööf (C) och Per Bolund (MP) är inte nöjda med resultatet.

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


93 840 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Med 176 röster mot 173 valde riksdagen idag Ulf Kristersson (M) till ny statsminister. Bland oppositionen var det dock inga glada miner och förlorarpartiernas ledare menar att Kristerssons regering nu för Sverige ”tillbaka till 30-talet”, går ”i samma riktning som Bolsonaro och Trump”, ökar klyftorna, och ”ger ett främlingsfientligt parti nycklarna till regeringskansliet”.

Miljöpartiets Per Bolund menar att den nya regeringen är konservativ, nationalistisk och auktoritär och vill driva en ”omvänd Robin Hood-politik” där de mest utsatta grupperna som kommer att drabbas när Kristerssons regering vill skapa misstro och öka klyftorna.

– Det är en politik som vill skapa otrygghet. Det finns ett parti som firar i dag, det vi har framför oss är en svag regering som sitter i knät på SD.

– Sverige nu går i samma riktning som Bolsonaro och Trump, säger han vidare.

Han får dock svar på tal av KD:s riksdagsledamot Magnus Jacobsson som pekar på att Miljöpartiet själva i högsta grad har bidragit till dagens otrygghet och utanförskap.

Lena Hallengren (S) konstaterar att den M-ledda regeringen är ”en anmärkningsvärd konstruktion” – eftersom Sverigedemokraterna som är det största partiet i samarbetet, inte ingår i själva regeringen.

– De ska utgöra en regering medan de största partiet står vid sidan och dikterar beslut, säger hon och tillägger att S kommer att vara i ”stenhård opposition” mot den nya regeringen.

C-ledaren Annie Lööf var också mycket kritisk och valde, precis som många gånger tidigare, att fokusera på sitt SD-motstånd och varna för att M vill ge SD ”nycklarna till regeringskansliet”.

– Dagens statsministeromröstning innebär ett paradigmskifte i svensk politik. Aldrig tidigare har ett främlingsfientligt, nationalistiskt parti getts nycklarna till regeringskansliet. Vi röstar i dag om Jimmie Åkessons regering och politik som Ulf Kristersson är satt att genomföra, varnar hon.

Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar går ännu längre och menar att den Kristersson-ledda regeringen kommer att föra Sverige ”tillbaka till 30-talet där samhällsproblem reduceras till individuella defekter eller egenskaper”.

Hon menar också att den stora vinnaren är Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna som förväntas få igenom mycket av sin politik.

– Åkesson måste ha krupit ner under ejderdunen på slottet efter att de förhandlat klart.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!