L-toppen kritiseras för utspel om judar

publicerad 17 augusti 2023
- av Jan Sundstedt
Carl B Hamilton (L) och Richard Jomshof (SD).

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Liberale riksdagsledamoten Carl B Hamilton är i blåsväder och anklagas för dubbelmoral efter att ha uttryckt att det är betydligt värre att rikta kritik mot judar än mot muslimer och islam.

Bakgrunden är att Richard Jomshof, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna och ordförande för justitieutskottet under pågående debatt om koranbränningar riktat kritik mot Islam och profeten Muhammed samt kallat denne för ”massmördare” och ”slavhandlare”.

Oppositionen svarade med att kräva en omröstning för att få bort Jomshof som ordförande för justitieutskottet – men Liberalerna lät meddela att man inte tänker rösta bort SD-profilen.

– Det är en monumental ansvarslöshet att kalla Muhammed för massmördare, vad ska de göra nästa gång, är det judarna som då ska anklagas för någonting? kommenterade L-toppen Carl B Hamilton Jomshofs uttalanden i Teliaägda TV4.

– Jag tror att gränsen går om de skulle börja uttala sig på samma sätt om judar, och det är inte omöjligt, men där går den absoluta gränsen, fortsatte han.

Hamiltons uppfattning att det är mer acceptabelt att kritisera muslimer och islam än judar och judendom har orsakat såväl förvåning som kritik i olika politiska läger.

Stötande. Liberalerna genomgår en total moralisk och intellektuell kollaps”, skriver exempelvis Morgan Johansson (S). Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok kallar Hamiltons utspel för ”djupt anmärkningsvärda”.

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi är också förvånad över de dubbla måttstockarna och undrar varför Liberalerna anser att ”rasism mot muslimer” är mer acceptabelt än ”antisemitism”.

Även Mark Klamberg, professor i folkrätt, är inne på samma spår och anser att ”Hamiltons uttalande är principiellt fel och förstärker och bekräftar anklagelser om att det offentliga Sverige agerar utifrån dubbla måttstockar till nackdel för muslimer”.

Efter kritikstormen valde Hamilton att försöka förtydliga sin hållning och lät meddela att ”L inte kan leva med rasistiska uttalanden om bland annat muslimer och judar, och alldeles särskilt inte om judar”:

Min avsikt har aldrig varit att rangordna olika religioner. Det här blev knas och fel av mig. Jag har uttryckt mig på ett sätt som upplevts stötande och till dem som tagit illa vid sig vill jag be om ursäkt. Nedsättande kommentarer är lika allvarliga vem de än drabbar, det är för mig som liberal en självklar princip”, skriver han vidare i en kommentar.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!