BBC-journalist tvingades till förhör efter inlägg om transpersoner

publicerad 8 mars 2024
- av Sofie Persson
BBC Storbritannien
BBC har hårda regler kring vilka åsikter deras anställda får uttrycka.

En tidigare BBC-journalist avslöjar att hon tvingats till ett disciplinärt förhör efter att ha skrivit flera inlägg om transpersoner där hon uttryckt att det inte finns något vetenskapligt stöd för idén att “män kan vara kvinnor”.

Trots journalistens motstånd krävde hennes chef att hon tog ner inläggen och “erkände” att hon hade fel – annars skulle hon riskera ytterligare disciplinära åtgärder.

Det var för cirka två år sen Cath Walton skrev en rad inlägg på dåvarande Twitter där hon kritiserade termen “cisperson” och menade att kvinnor då blir en slags underkategori till termen kvinna.

Att kontrastera ‘transkvinnor’ och ‘ciskvinnor’ är i själva verket att acceptera att män kan vara kvinnor, och därmed uttrycka ett helt trossystem som ännu inte har något vetenskapligt stöd“, skrev hon bland annat.

Nu avslöjar hon att hennes chef på BBC kontaktade henne efter endast en timme och bad henne ta ner inläggen eftersom de stred mot statskanalens regler kring sociala medier och åsikter. När hon vägrade att radera inläggen kallades hon till ett disciplinärt förhör, där hon återigen fick höra att hon måste radera inläggen och även “erkänna för cheferna att jag hade haft fel och att jag aldrig skulle göra om det“. Återigen vägrade hon och förklarade att allt hon hade sagt faktiskt var sant, och att ingen hade kunnat identifiera en enda åsikt som hon uttryckt offentligt.

Avkrävdes avståndstagande

Det blev till slut en klagomålsförhandling, och resultatet var avslöjande. Noggrannhet och opartiskhet är inte samma sak, fick jag veta: något kan vara helt korrekt men ändå väcka en fråga om opartiskhet“, berättar hon i en artikel i The Critic Magazine.

Senare gav dock Walton med sig och förklarade för sin chef att hon var beredd att ta ner inläggen, men det räckte inte, förklarade man.

Jag blev tillsagd att erkänna för cheferna att jag hade haft fel och att jag aldrig skulle göra om det, annars skulle disciplinärendet fortsätta“.

Walton gick inte med på detta, eftersom hon inte anser att hon gjort något fel med att skriva inläggen. Den disciplinära processen lades till slut ned, eftersom ingen kunde förklara vilken del av hennes inlägg som var osann. Walton valde dock strax därefter att lämna sitt arbete på BBC, efter 26 år.

“Var tvungen att berätta”

Anledningen till att hon väljer att berätta om händelsen nu är efter att programledare för BBC Radio 4, Justin Webb, bröt mot reglerna om “opartiskhet” efter att i sändning ha sagt “transkvinnor, med andra ord män”.

Jag visste att jag var tvungen att berätta den här historien så fort beslutet om Justin kom ut. Dessa samtal om hur och när vi ska berätta sanningen om kön och genus är mycket levande i bakrummen hos alla programföretag, inte bara BBC, säger hon till The Telegraph.

Hon hoppas nu att hennes historia ska få människor att inse var BBC står i dessa frågor, och att det gör det svårt för journalister att tala om när man måste begränsa sina ordval.

Hur ska en programledare eller reporter kunna förklara varför det överhuvudtaget finns en kontrovers om transidentifierade män i, säg, kvinnliga sporter eller fängelser, om de inte kan säga att de är män?

BBC har inte kommenterat Waltons uttalanden.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!