Nu får transpersoner tävla mot kvinnor i proffssurfing

Kulturrevolutionen i Väst

publicerad 8 februari 2023
- av Sofie Persson
Professionella damsurfaren Bethany Hamilton under en tävling 2016.

Män som identifierar sig som kvinnor ska nu få tävla professionellt inom surfsporten – så länge de kan visa upp bevis för vissa testosteronnivåer.

Surfprofilen Bethany Hamilton ifrågasätter beslutet och menar att hon personligen inte längre kommer att tävla så länge dessa regler är implementerade.

Det var i slutet av förra året som det internationella förbundet, International Surfing Association (ISA), införde en ny policy gällande transpersoner. Där ändrade man könsuppdelningarna, vilket i praktiken innebär att biologiska män som deklarerar att de identifierar sig som kvinnor nu också får tävla mot kvinnor.

Nu har World Surf League (WSL), som är det styrande organet för professionella surfare och anordnar mästerskap inom sporten, antagit samma policy.

Kravet är att biologiskt födda män ska få tävla mot kvinnor i surfingmästerskap om de kan visa testosteronnivåer lägre än 5 nmol/L under en 12-månadersperiod. WSL menar dock att man inte kommer att testa atleterna utan dessa får själva göra sina egna tester.

Idrottare kommer att ordna sina egna tester, och kommer sedan att träffa vår chefsläkare för att ha ett konfidentiellt samtal och visa medicinsk dokumentation, förklarar WSL:s sportchef Jessi Miley-Dyer till sportsajten The Inertia.

Den amerikanska surfprofilen Bethany Hamilton är en av de som ifrågasätter beslutet och undrar om det överhuvudtaget har rådgjorts med de tävlande surfarna inom WSL.

Jag strävar efter att ha kärlek för hela mänskligheten, men detta berör mig som en professionell idrottare och jag känner att jag måste tala och stå upp för andra som inte vill eller kan säga ifrån, säger hon.

Vidare menar Hamilton, som också är känd för att ha överlevt en hajattack som gjorde att hon förlorade en arm, att hon undrar hur detta förbättrar surfingsporten och om det verkligen är så enkelt att man kan mäta kön genom enbart hormoner.

Jag tror personligen att den bästa lösningen skulle vara att skapa en annan division så att alla kan få en rättvis möjlighet att visa upp sin passion och talang – och jag tror att det verkligen är svårt att föreställa sig hur framtiden för kvinnlig surfing kommer att se ut om 15-20 år om vi tillåter denna stora förändring.

Personligen kommer inte jag att tävla i eller stödja World Surf League om denna regel kvarstår, säger Hamilton.

Transpersoner som biologiskt är män tillåts att tävla inom en rad damsporter, något som skapat stor kritik inom sportvärlden. Bland annat har NyD tidigare exempelvis uppmärksammat simmaren Lia Thomas (född man) som krossat flera damrekord på universitetsnivå.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


119 100 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.