Här ställer Elon Musk BBC-reportern mot väggen

publicerad 13 april 2023
- av Markus Andersson
Elon Musk i intervjun med James Clayton.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


När den brittiska statskanalen BBC:s reporter hävdar att “hatpropaganda” på Twitter ökat under Elon Musks ägarskap ber Musk om konkreta exempel. När sådana inte kan ges konstaterar han krasst att reportern inte vet vad han pratar om. Musk frågar istället reportern vilket ansvar BBC tar för den desinformation om covidvaccinens biverkningar man spridit.

Under en intervju med Elon Musk beklagar sig BBC-reportern James Clayton över ”hatpropaganda” på Twitter. Han anklagar Musk för att inte tillsätta tillräckligt med resurser för att moderera innehållet på den sociala plattformen efter att han tagit över och skurit ner på personalstyrkan.

Istället för att pudla väljer Musk att ifrågasätta reporterns påståenden om att “hatpropaganda” blivit vanligare på Twitter

– Vad är det för hatpropaganda du pratar om? Jag menar, du använder Twitter. Ser du en ökning av hatretorik?, frågar han.

Reportern hävdar då att han personligen ser mer hatiskt innehåll i sitt Twitterflöde nu för tiden, men kan inte ge några konkreta exempel på dylikt.

– Jag ber om ett exempel och du kan inte ge ett enda. Då säger jag att du inte vet vad du talar om… Du kan inte ge mig ett enda exempel på hatiskt innehåll, inte ens en tweet. Ändå påstår du att det finns mycket hatiskt innehåll. Det är falskt, du ljög, konstaterar Musk.

– Du sa bokstavligen att du upplevde mer hatiskt innehåll och kunde sedan inte nämna ett enda exempel. Det är absurt, fortsätter Musk.

Reportern hävdar då att ökningen av “hatiska” inlägg på Twitter utgörs av ”innehåll som kan väcka en reaktion, något som är lite rasistiskt eller lite sexistiskt”.

– Så du tycker att om något är lite sexistiskt ska det förbjudas? Är det vad du säger? frågar Musk och får då svaret av reportern att denne inte föreslår någonting alls.

När James Clayton börjar ställa frågor om desinformation om covid går Musk på nytt på offensiven och frågar vilket ansvar BBC tar för den desinformation man själva spridit.

– Tar BBC något som helst ansvar för desinformation om masker och biverkningar av vaccinering? Att ni inte har rapporterat om det alls? Känner du till att den brittiska regeringen pressade BBC att ändra sina publicistiska regler?

Clayton vill dock inte svara på dylika frågor och påpekar istället att intervjun inte handlar om BBC.

Klipp från Musks BBC-intervju har fått stor spridning på sociala medier. Många uttrycker sitt gillande över att Musk tog chansen att ställa representanten för mediehuset mot väggen för hyckleri istället för att pliktskyldigt be om ursäkt.

Intevjun kan ses i en längre version här.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!