BBC-reportrar utreds för “Hamas-sympatier” och Israelkritik

publicerad 22 mars 2024
- av Jan Sundstedt
Marie-Jose Al Azzi och Soha Ibrahim.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Brittiska Public Service-bolaget BBC:s journalistik har blivit föremål för hård inhemsk kritik efter anklagelser om att två av dess journalister “gillat” inlägg på sociala medier som ska ha hyllat Hamas blodiga attacker den 7 oktober eller haft annan”antiisraelisk” karaktär.

John Mann, Storbritanniens “oberoende rådgivare om antisemitism”, ifrågasätter nu öppet journalisten Soha Ibrahims trovärdighet och kräver åtgärder från BBC:s sida samtidigt som Tory-parlamentarikern Nicola Richards, kräver att båda journalisterna stängs av under utredningen.

Brittiska BBC är under press att stänga av journalisterna Soha Ibrahim och Marie-Jose Al Azzi, sedan den förstnämnde anklagats för att ha “gillat” inlägg på sociala medier som sägs hylla Hamas terrorattack den 7 oktober, där Hamas bland annat ska ha beskrivits som “frihetshjältar” och Israel som “folkmordiska” och den sistnämnde för att för flera år sedan bland annat ha beskrivit Israel som en “terroristisk apartheid-stat”.

John Mann uttrycker sin besvikelse och understryker vikten av journalistisk opartiskhet.

Varje journalist som gillar något som är uppenbart rasistiskt är uppenbarligen inte trovärdig, säger Mann i en intervju med Daily Mail.

Statliga BBC har vid flera tillfällen varit i strålkastarljuset för liknande förfaranden. För ett par veckor sedan rapporterade Nya Dagbladet om en BBC-anställd som förhörts av bolagets värdegrundspoliser mot bakgrund av “transkritiska” inlägg på nätet.

Nicola Richards, riksdagsledamot för Tory och företrädare för Conservative Friends of Israel, framför liknande oro och kräver att de inblandade reportrarna avstängs under utredningen. Hon betonar BBC:s “globala ansvar” och uppmanar till “nolltolerans mot partiskhet inom medieorganisationen”.

BBC: “Vi är objektiva”

Soha Ibrahim, som har arbetat för BBC i över ett decennium, och hennes kollega har ännu inte uttalat sig om anklagelserna. Sohas tidigare rapportering inkluderar en artikel om påstådda övergrepp från israeliska soldater mot palestinska läkare vid Nasser Hospital i Gaza. En händelse som ledde till en internationell våg av fördömande mot Israel och har krävt en officiell utredning från Storbritanniens utrikesdepartement.

BBC:s ledning har försäkrat att de kommer att utreda reportrarna för eventuella överträdelser av deras sociala medier-riktlinjer.  De bedyrar också att de fortsatt står för en “objektiv” journalistik.

– Vi står för vår journalistik. Vi har gett flera förstahandsuppgifter, namngett oberoende källor och inkluderat rätten till genmäle genomgående. Vårt fokus ligger på att fortsätta leverera högkvalitativa nyheter till vår publik, kommenterar en talesman för BBC.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!