Nästa vecka ska den brittiska domstolen behandla Julian Assanges överklagan, som är hans sista försök att förhindra utlämning till USA. Går det inte vägen kan 52-åringen lämnas över till USA redan nästa vecka.
Under torsdagen lade den australienske parlamentarikern Andrew Wilkie fram en motion som uppmanade USA och Storbritannien att låta Assange återvända hem. 86 lagstiftare röstade för förslaget, samtidigt som 42 motsatte sig. Wilkie har åtskilliga gånger stöttat Wikileaks-grundaren där man bland annat undertecknat ett öppet brev till USA med vädjan om frigivning.
Albanese, som var en av dem som skrev under motionen, sade att han hoppas att åtalet kan ”lösas i samförstånd” och att det inte kan fortsätta på ”obestämd tid”.
Riskerar tortyr
– Det är inte upp till Australien att lägga sig i andra länders rättsprocesser, men det är lämpligt för oss att framföra vår mycket starka åsikt att dessa länder måste ta hänsyn till behovet av att detta avslutas, säger Albanese till AP news och fortsätter:
– Oavsett var människor står, kan den här saken inte bara fortsätta och fortsätta och fortsätta på obestämd tid.
Assange har suttit i brittiskt fängelse sedan 2019 och i somras förlorade Assange sin senaste överklagan av en domarens beslut om att han skulle utlämnas till USA. I början av februari uppmanade FN:s särskilda rapportör om tortyr, Alice Jill Edwards, att man skulle stoppa den eventuella utlämningen av Wikileaks-grundaren eftersom han då kan ”utsättas för tortyr, eller andra former av misshandel eller bestraffning”.
Även Assanges advokat har varnat om att 52-åringens liv kan vara i fara eftersom han mår väldigt dåligt psykiskt.
Julian Assange är en australisk journalist och grundare av Wikileaks. 2010 släppte han en rad hemligstämplade dokument som bland annat avslöjade krigsförbrytelser mot civila som begåtts av USA i samband med invasionen och ockupationen av Irak.
Efter obekräftade anklagelser om sexuella övergrepp efterlystes Assange av Sverige, under samma år 2010 då han begärdes utlämnad, varefter han sannolikt skulle riskera att utlämnas till USA där han riskerar dödsstraff eller livstids fängelse. Assange lyckades undkomma utlämningen genom att få asyl på Ecuadors ambassad i London, där han stannade i hela sju år tills hans asyl upphävdes 2019. Journalisten greps därefter av brittiska myndigheter och i juni 2022 beordrade Storbritanniens regering att han skulle utlämnas till USA. Sedan dess har han suttit i brittiskt fängelse under pågående överklagan.