Assange-advokat: “Hans liv är i fara”

Fallet Julian Assange

publicerad 11 januari 2024
- av Sofie Persson
Julian assange
USA vill inte släppa kraven på att få Assange utlämnad.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I februari gör Julian Assange ett sista försök att förhindra utlämning till USA. Hans advokat varnar att Assanges psykiska tillstånd är så allvarligt att en utlämning skulle kunna innebära direkt fara för hans liv.

Assange har suttit i brittiskt fängelse sedan 2019, där USA gjort åtskilliga försök att få honom utlämnad, något man lyckades få igenom via högsta domstolen. I somras förlorade Assange dock sin överklagan av en domarens beslut om att han skulle utlämnas och nu i februari kommer han att överklaga domen igen, men det blir troligen sista gången han får den chansen.

Vi har vår sista överklagan mot hans utlämning i februari och om vi misslyckas, om vi inte får tillstånd att överklaga, är det slutet på vägen i Storbritannien och han kommer att utlämnas, säger hans advokat Jennifer Robinson.

Robinson varnar om att det finns en stor risk för Wikileaksgrundarens liv om han utlämnas till USA, eftersom han mår väldigt dåligt psykiskt efter allt som hänt.

På grund av den behandling han har genomgått lider han av en allvarlig depressiv sjukdom, han har diagnostiserats som en person inom spektrumet, och de medicinska bevisen är att om han utlämnades till USA skulle dessa förhållanden få honom att begå självmord. Så hans liv är i fara och jag överdriver inte det.

USA ger inte upp

Australienska parlamentsledamöter vädjade återigen förra året om att Assange skulle få återvända hem till Australien, där bland andra över 60 politiker i landet undertecknat ett brev och bland annat hotat med att det skulle bli ett “ihållande ramaskri i Australien” om denne utlämnas till USA.

Så sent som i augusti gjorde dock USA:s utrikesminister Antony Blinken klart att man inte kommer att släppa utlämningskraven mot journalisten, eftersom han står ”anklagad för en mycket allvarlig brottslig handling”.

Om Assanges överklagan inte går igenom hoppas Robinson på att man kan överklaga hos Europadomstolen.

Vi hoppas att Europadomstolen för mänskliga rättigheter kommer att ingripa. Vi kommer att göra en ansökan till Europadomstolen för att försöka stoppa (hans utlämning) men det är inte garanterat, säger hon.

Julian Assange är en australisk journalist och grundare av Wikileaks. 2010 släppte han en rad hemligstämplade dokument som bland annat avslöjade krigsförbrytelser mot civila som begåtts av USA i samband med invasionen och ockupationen av Irak.

Efter obekräftade anklagelser om sexuella övergrepp efterlystes Assange av Sverige, under samma år 2010 då han begärdes utlämnad, varefter han sannolikt skulle riskera att utlämnas till USA där han står inför dödsstraff eller livstids fängelse. Assange lyckades undkomma utlämningen genom att få asyl på Ecuadors ambassad i London, där han stannade i hela sju år tills hans asyl upphävdes 2019. Journalisten greps därefter av brittiska myndigheter och i juni 2022 beordrade Storbritanniens regering att han skulle utlämnas till USA. Sedan dess har han suttit i brittiskt fängelse under en pågående överklagan.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!