FN: ”Storbritannien måste stoppa utlämningen av Assange”

Fallet Julian Assange

publicerad 8 februari 2024
- av Markus Andersson
I London anordnas fortfarande återkommande protester för att stoppa utlämningen av Assange.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


FN:s särskilda rapportör om tortyr, Alice Jill Edwards, uppmanar Storbritanniens regering att stoppa den eventuella utlämningen av Wikileaks-grundaren Julian Assange till USA.

Hon pekar på att Assange är sjuk och suicidal och att han i USA riskerar att utsättas för tortyr, isolering och dömas till ett ”oproportionerligt straff”.

FN-rapportören vädjar till de brittiska myndigheterna att tänka om och säga nej till att utlämna Assange i USA:s händer eftersom han då kan ”utsättas för tortyr, eller andra former av misshandel eller bestraffning”:

Julian Assange lider av en långvarig och återkommande depressiv sjukdom. Han bedöms vara i riskzonen för att begå självmord… Om han utlämnas kan han bli kvarhållen i långvarig isolering i väntan på rättegång, eller som intern. Om han fälls kan han dömas till upp till 175 års fängelse“, kommenterar Edwards i ett pressmeddelande.

Risken att placeras i långvarig isolering, trots hans osäkra mentala hälsotillstånd, och att få ett potentiellt oproportionerligt straff väcker frågor om huruvida Assanges utlämning till USA skulle vara förenlig med Storbritanniens internationella skyldigheter avseende mänskliga rättigheter”, fortsätter hon.

Skeptisk till amerikanska löften

USA:s försäkringar om att Assange ska behandlas ”humant” ger hon inte mycket för, utan pekar på att sådana löften inte är juridiskt bindande eller leder till några konsekvenser om de bryts.

Jag uppmanar Storbritanniens regering att noggrant granska Assanges utlämningsbeslut i syfte att säkerställa full efterlevnad av det absoluta och oavvisliga förbudet mot att utvisa honom till tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning och att vidta alla nödvändiga åtgärder för att skydda Assanges fysiska och psykiska hälsa”.

Den 20-21 februari hålls en sista överklagan i London efter en utdragen rättslig strid. Julian Assange står inför 18 åtalspunkter i USA för sin påstådda roll i att illegalt ha erhållit och avslöjat hemligstämplade dokument relaterade till det nationella försvaret, inklusive bevis som avslöjat amerikanska krigsförbrytelser.

Assange har varit frihetsberövad i Storbritannien sedan 2019.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!