Det är 30 år sedan hällristningarna i Tanum utsågs till världsarv på Unescos lista, något Vitlycke museum nu firar genom att anordna en bronsåldersfestival.
Festivalen kommer att bjuda på en rad aktiviteter för hela familjen med bland annat pilbågsskytte, guidade turer och att prova på täljsten. Samtidigt kommer Bronsåldersgården, en rekonstruktion av två långhus från äldre respektive yngre bronsålder, att väckas till liv med personer som kommer att vara klädda och leva som på bronsålderstid. Där kommer man exempelvis att kunna få se tidstypiska hantverk med bland annat bärnsten, läder och flinta.
– Jag hoppas att fler får upp ögonen för tidsperioden, vi har en uppsjö av roliga aktiviteter för hela familjen. För den redan invigde finns också många tillfällen att nörda ner sig ordentligt i alla aspekter av livet under bronsåldern, säger Emma Backelin, museipedagog och programproducent på Vitlycke museum, till VGRfokus.
Vidare kommer dansk-kanadensiske tatueraren Colin Dale, som är känd för sina historiska motiv, att medverka på festivalen. Museets experter kommer även att berätta mer om hällristningarna och hur de knackades ut, och det kommer att finnas en hantverksmarknad och en modevisning där personal från museet och festivaldeltagare får visa upp bronsålderskläder.
– Ett enormt arbete och hantverksskicklighet ligger bakom plaggen, så att få se dem visas upp i all sin prakt kommer att bli superkul! säger Backelin.
Festivalaktiviteterna kommer att hållas på engelska, eftersom man förväntar sig gäster från andra delar av Europa. Däremot är man välkommen att ställa frågor på svenska. Festivalen kommer att pågå 20–25 augusti och museets öppettider är 10.00–17.00.
Fakta: Hällristningarna i Tanum
Första gången en hällristning från världsarvet nämns är 1751 av överste Johan Mauritz Klinckowström. Senare började man studera hällristningarna under 1800-talet, där bland andra prästsonen Carl Georg Brunius gjorde avbildningar av flera av de stora hällarna mellan åren 1815–1818. Totalt finns det drygt 600 kända platser med hällristningar i världsarvet i Tanum, sammanlagt omkring 41 kvadratkilometer, som dateras till cirka 1 700–300 f.Kr.
Bland ristningarna finns tiotusentals enskilda bilder, men motiven är ganska få. De flesta ristningar föreställer skepp, människor och djur. Däremot är det vanligaste motivet den så kallade skålgropen, vilken kan beskrivas som en inristad prick. På Aspeberget finns exempelvis ett tjugotal hällar. Den största och mest kända, som kallas Tjurristningen, finns på den norra delen av berget.
Cirka två kilometer från Vitlycke museum ligger också "Spjutgudens häll", som är en avbildning av en jättestor man med spjut. Troligen är denna den största människoavbildning på en hällristning i Europa.