Zelenskyj förbjuder oppositionspartier i Ukraina

Kriget i Ukraina

publicerad 21 mars 2022
- av Redaktionen
Volodomyr Zelenskyj på ett Nato-möte i december.

Genom krigslagarna som införts i Ukraina förbjuder presidenten Volodymyr Zelenskyj nu en rad partier – däribland Oppositionsblocket som är det största oppositionella partiet i landets parlament.

Enligt ett dekret från Zelenskyj under lördagen förbjuds elva politiska partier att verka i landet. Däribland återfinnas bland annat Oppositionsblocket som är det mest populära partiet bland den stora ryska minoriteten i Ukraina. Partiets ledare Viktor Medvedchuk är känd för att ha en god relation till Rysslands president Vladimir Putin, som bland annat är gudfar till Medvedchuks dotter.

Zelenskyj motiverar beslutet med att partierna är kopplade till Ryssland och anklagar dem för förräderi och för att försöka splittra landet. Justitieministeriet uppges enligt ukrainsk media ha fått i uppdrag att verkställa dekretet genom att ”omedelbart vidta omfattande åtgärder” för att stoppa partiernas fortsatta verksamhet.


Annonser:


Nedstängningarna ska även komma att omfatta en rad mediakanaler i landet.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.