Här hånar Zelenskyj ukrainsk folkkultur

publicerad 25 mars 2022
- av Isac Boman
Ukrainsk kosack i bakgrunden, klipp från Zelenskyjs video i förgrunden.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I ett dansnummer från 2014 syns Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj klädd i latex och högklackat förlöjliga den ukrainska kulturen genom att framställa kosackerna som homosexuella.

Kosackerna, en östslavisk folkgrupp med starka band både till Ukraina och Ryssland som kommit att bli symboliska i båda länder för nationell historia och nationalanda. De är särskilt kända för sin speciella patriotiska och militära livsstil och associeras generellt med bland annat ett starkt frihetspatos och familje- och klantillhörighet.

President Volodymyr Zelenskyj själv är inte kosack, utan växte upp i en judisk familj i Kryvoj Rog. I liberal media har Zelenskyj i samband med kriget mot Ryssland däremot lyfts fram som en modern nationalhjälte och en patriotisk arketyp för det ukrainska folket.

Innan han gav sig in i politiken sysslade Zelenskyj med skådespeleri och komik och hann bland annat med att göra en homosexuell gestaltning av kosackerna som nu kommit att spridas på nätet. Enligt News Week är detta ett av flera nummer som gjordes av Zelenskyjs komikergrupp “Kvartal 95”.

Där dansar Zelenskyj och tre andra män iklädda traditionella kosackkläder, som de snabbt sliter av sig. Under dessa har de bar överkropp, bortsett från armarna som är täckta av något stramt läder- eller latexmaterial och likaledes åtsittande latexbyxor. ”Musikvideon” heter ”Cossacks” och handlar bland annat om att det är dags för kosackerna att bli homosexuella och att Ukraina ska kämpa mot Ryssland med dans – där Zelenskyj syns åma sig och bland annat även tar en annan man på rumpan.

“Låt oss hälla upp ett martini-glas vardera,
för att jag ska vara bög!
För viljan, för ödet, för sanningen,
ska jag vara bög!
På det första, på det andra, på det tredje,
bög är du själv!”,

lyder inledningen av texten som inleds med homoerotiska stönanden.

De övriga männen som syns i videon är skådespelarna Jevgenij Koshevoj, Stepan Kazanin och Alexander Pikalov.

 

 

I kommentarsfält och andra sociala medier är responsen mycket blandad. Vissa anser att dansnumret bara bör betraktas som just humor, medan andra pekar på att videon tydligt hånar och förnedrar ukrainsk kultur på ett kulturellt subversivt sätt.

Samma kulturella fenomen har under lång tid gjort sig alltmer gällande i västerländsk kultur, där inflytandet framförallt från Hollywood och amerikansk populärkultur varit mycket starkt. Som regel porträtteras europeiskt rotade traditioner och etniskt präglade kulturella uttryck som förlegade, förtryckande och löjliga, medan mer typiskt liberalt ideologiska företeelser som kosmopolitism och hbtq-ideologi porträtteras som moderna, frihetliga och trendiga.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!