Livet i Norden: Polarnatten och midnattssolen

publicerad 28 januari 2021

Under Nordens mörka vintermånader kan det vara tufft för många att hålla modet uppe. Särskilt då kan det vara välkommet med lite extra inspiration – något fotografen Jonna Jinton delar med sig av i en stark betraktelse av Nordens skarpa ljuskontraster.

I Sverige har vi, till skillnad från många länder, en annan väsentligt mer påtaglig skillnad än bara värme och kyla mellan sommar och vinter – ljusskillnaderna. På sommaren upplever vi ljusa nätter och på vintern mörka dagar – något som många tycker är svårt att hantera.

Fotografen Jonna Jinton är själv bosatt i Västernorrland en bit utanför Örnsköldsvik – i ett område där dessa kontraster är mycket extrema. Under den mörkaste tiden har man bara en timmes dagsljus – om solen inte är skymd av molnen det vill säga.

I januari, när solen börjar komma tillbaka, är det som att se solen för första gången igen, berättar hon.

I en film visar hon upp de nordiska kontrasterna mellan mörker och ljus och ger en lite annorlunda syn särskilt på de mörka vintrarna i norr – där hon speglar det som även är vackert i den till synes mörka tiden.

Jonna berättar exempelvis att hon tycker att själva ljuset är som vackrast i verkligheten och också att fånga på bild vid de mest extrema tiderna på sommaren – men även på vintern. Dessutom nämner hon något som ofta glöms bort i vintermörkret – att det finns två ljuskällor som är unika för Norden och är särskilt påtagliga långt norrut: den gnistrande stjärnhimlen och det beryktade norrskenet.

Jag kan klara av mörkret så länge jag har stjärnhimlen och norrskenet, säger hon.

 

 

Några saker Jonna nämner hjälper henne för att hålla modet uppe om vintern, vid sidan av att få dagsljus så långt det är möjligt, är att hålla sig fysiskt aktiv, att ta isbad och måna lite extra om att få i sig näringsrik mat.

Mest av allt understryker hon dock att vintern skapar mycket onödigt lidande när vi försöker tvinga oss själva att känna oss likadant som under sommaren och manar istället till att försöka förlika sig med att det är okej att känna sig mer trött och oinspirerad, att sova mer och låta saker gå långsammare.

En blomma skulle aldrig tvinga sig själv att blomma under vintern så varför ska vi göra det?, frågar hon sig.Jonna Jinton är en svensk fotograf, musiker och filmskapare med fokus framförallt på naturen och livet i Norden.

Hon är uppvuxen i Göteborg, men flyttade 2010 till ett litet samhälle i Västernorrlands län. 2011 startade hon sin Youtube-kanal som riktar sig till en internationell publik och i skrivande stund har 2,7 miljoner följare.

 


Liknande artiklar: