Läcka avslöjar: EU förbereder försök att låsa upp krypterade appar

publicerad 11 november 2020
- av Isac Boman
Charles Michel, ordförande för Europeiska unionens råd.

En läcka från EU:s ministerråd avslöjar att EU nu förbereder att försök att få tillgång till kommunikation i krypterade appar och motiverar detta med att medborgarna måste skyddas från terrorism. Samtidigt har EU-apparaten uppmanat sina egna anställda att använda krypteringstjänster för meddelanden – just för att obehöriga inte ska kunna ta del av deras kommunikation.

Bakgrunden ska enligt ett läckt memo från EU:s ministerråd vara att man anser att krypterad kommunikation försvårar arbetet inom antiterrorism. Därför vill man nu ha möjligheten att ha tillgång även till kommunikation som förs genom integritetsvänliga applikationer och program.

Enligt Techcrunch handlar det inte om ett regelrätt förbud av krypterad kommunikation, utan om att EU-lagstiftarna vill att säkerhetstjänster ska kunna få tillgång till den krypterade kommunikationen om de så önskar – under förespeglingen att bekämpa brottslighet och terrorism.

Österrikiska ORF konstaterar att det i praktiken innebär att EU:s ministerråd vill att populära krypterade plattformar som exempelvis den populära högsäkerhetsappen Signal med detta ska tvingas lämna över sina krypteringsnycklar till EU:s underrättelsetjänster.

Även Ryssland har tidigare gjort liknande försök att kräva ut krypteringsnycklar för den populära appen Telegram, något som företagets grundare Pavel Durov konsekvent vägrat att ge efter för.

Från EU:s sida hävdar man fortfarande att man tar allvarligt på medborgarnas grundläggande rättigheter, men att man ändå måste säkerställa att unionens rättsvårdande myndigheter med detta ska ha större möjligheter att eftersöka brottslighet och att detta alltså ska väga tyngre än mänskliga rättigheter som berör integritet.

Den 19 november ska förslaget upp inför EU:s säkerhetskommitté COSI och kan klubbas igenom redan den 25 november utan ytterligare diskussion. Sedan förväntas medlemsländernas justitieministrar sammanträda för att diskutera frågan vidare, skriver Sweclockers.

ORF skriver att förslaget, om medlemmarna är överens, kan komma att antas av Europeiska unionens råd utan att det först tas upp i EU:s högsta beslutsfattande instanser.

Noterbart är, som Nya Dagbladet tidigare har rapporterat om, att anställda inom EU-administrationen så sent som i år uppmanats att ersätta kommunikation via WhatsApp till Signal – just med motivet att man vill motverka säkerhetsintrång och att obehöriga kommer åt de anställdas kommunikation och information.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!