IT/Övervakning

EU byter från WhatsApp till Signal

Signal bedöms vara mycket säkrare än WhatsApp.

Av säkerhetsskäl kommer EU-anställda i fortsättningen att använda den krypterade meddelandeappen Signal istället för WhatsApp och liknande program.

EU-kommissionen har tidigare i februari uppmanat sina anställda att byta från Facebook-ägda WhatsApp och liknande meddelande-appar till den krypterade mobilappen Signal och enbart använda detta framöver, rapporterar The Verge.
Signal har valts ut som den rekommenderade applikationen för meddelanden både för att den bedöms vara förhållandevis säker men också enkel att använda. Längre meddelanden kommer fortsättningsvis att skickas via krypterad e-post, men Signal är tänkt att användas i kommunikationen mellan anställda och människor utanför EU.

Bakgrunden tros vara att EU försöker motverka framtida säkerhetsintrång där obehöriga kommit åt interna skrivelser och kommunikation. 2018 hackades exempelvis EU:s ambassad i Moskva och information från dess nätverk gjordes tillgänglig. Senare samma år råkade EU:s diplomatiska kommunikationsnätverk ut för samma sak och fick stark kritik för den bristande säkerheten.

Noterbart är att även Storbritanniens regeringsparti har ställt krav på sina ledamöter att byta från WhatsApp till Signal. Appen som bygger på öppen källkod bedöms vara en av de säkraste meddelandeappar som existerar och den sparar ingen onödig data som obehöriga kan komma över.

 


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!