EU byter från WhatsApp till Signal

publicerad 28 februari 2020
- av Markus Andersson
Signal bedöms vara mycket säkrare än WhatsApp.

Av säkerhetsskäl kommer EU-anställda i fortsättningen att använda den krypterade meddelandeappen Signal istället för WhatsApp och liknande program.

EU-kommissionen har tidigare i februari uppmanat sina anställda att byta från Facebook-ägda WhatsApp och liknande meddelande-appar till den krypterade mobilappen Signal och enbart använda detta framöver, rapporterar The Verge.

Signal har valts ut som den rekommenderade applikationen för meddelanden både för att den bedöms vara förhållandevis säker men också enkel att använda. Längre meddelanden kommer fortsättningsvis att skickas via krypterad e-post, men Signal är tänkt att användas i kommunikationen mellan anställda och människor utanför EU.

Bakgrunden tros vara att EU försöker motverka framtida säkerhetsintrång där obehöriga kommit åt interna skrivelser och kommunikation. 2018 hackades exempelvis EU:s ambassad i Moskva och information från dess nätverk gjordes tillgänglig. Senare samma år råkade EU:s diplomatiska kommunikationsnätverk ut för samma sak och fick stark kritik för den bristande säkerheten.

Noterbart är att även Storbritanniens regeringsparti har ställt krav på sina ledamöter att byta från WhatsApp till Signal. Appen som bygger på öppen källkod bedöms vara en av de säkraste meddelandeappar som existerar och den sparar ingen onödig data som obehöriga kan komma över.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.