Vladimir Putin återvald som rysk president

Ryska presidentvalet

publicerad 18 mars 2024
- av Jan Sundstedt
Vladimir Putin Ryssland
Vladimir Putin får i och med valsegern påbörja sin femte mandatperiod som rysk president.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I en historisk valseger har president Vladimir Putin segrat med närmare 90 procent av rösterna och deklarerar att han “tillsammans med det ryska folket” vill bygga ett “starkt, oberoende och suveränt Ryssland”.

I väst och Ukraina möts dock inte valresultatet av några glada miner – istället har anklagelser om valfusk och oegentligheter haglat, även Vita huset med flera har förkastat valresultatet som illegitimt.

Med en seger på över 87 procent av rösterna och med ett rekordhögt valdeltagande på över 74 procent, har Vladimir Putin återigen säkrat sin position för en ny mandatperiod – även om rösterna ännu inte är helt färdigräknade.

Putin påminde åhörarna om den dramatiska situationen i landet och “behovet av att försvara medborgarnas intressen för att säkra en suverän och säker utveckling av Ryssland“.

Jag drömde om ett starkt, oberoende och suveränt Ryssland, och jag hoppas att (valresultatet) kommer att göra det möjligt för oss alla, tillsammans med det ryska folket, att uppnå dessa mål.

Putin betonade vikten av enighet bland det ryska folket och påpekade att när de är enade “kan ingen skrämma eller förtrycka dem och att ingen någonsin har lyckats med detta tidigare“.

Väst och Kiev kritiserar valet

Reaktioner och fördömanden från USA och EU har, föga förvånande, inte låtit vänta på sig. Vita huset kommenterade att “valet inte var fritt eller rättvist” och framhöll Putins “fängslande av oppositionen och hindrande av andra kandidater att ställa upp mot honom”, rapporterar Reuters.

Europeiska rådets ordförande, Charles Michel, gratulerade med ironisk ton Putin till segern och påpekade bristerna i valet samt ifrågasatte även närvaron av verklig opposition. Värt att notera är att posten som ordförande i Europeiska rådet, likt lejonparten av höga befattningar inom EU, inte är några folkvalda befattningar utan fattas via interna beslut.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har kommenterat valet i Ryssland med orden “den ryske diktatorn simulerar ännu ett val” samt att Putin är “sjuk för makten och gör allt för att regera för alltid“.

Zelenskyjs uttalanden och kritik kommer trots att han själv ställt in allmänna val i Ukraina. Zelenskyj har legitimerat sitt beslut med att det vore “orättvist att hålla val under pågående krig mot Ryssland”.

 

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!