EU-toppen: ”Geopolitiska egenintressen bakom västs stöd till Ukraina”

Kriget i Ukraina

publicerad 26 mars 2024
- av Isac Boman
Borell uppmanar USA:s kongress att rösta igenom ännu ett stödpaket i mångmiljardklassen.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


EU:s utrikeschef Josep Borell, bekräftar i en intervju med CNN att EU:s och USA:s ekonomiska och militära stöd till Ukraina inte primärt handlar om någon altruism eller förkärlek för det ukrainska folket – istället är det geopolitiska egenintressen som är avgörande för att man fortsätter finansiera kriget.

– Du vet, USA har ett egenintresse av att stödja Ukraina. Annars skulle vi ge en gräddfil till Ryssland, och ni vet vad som händer då. Kom ihåg Krim. Kom ihåg Syrien
, sa han utan att vidareutveckla resonemanget.

– Vi har inte råd med att Ryssland (vinner) detta krig. Annars kommer USA:s och Europas intressen att skadas mycket allvarligt. Det handlar inte bara om generositet, det handlar inte bara om att stödja Ukraina för att vi älskar det ukrainska folket. Det ligger i vårt eget intresse och det ligger också i USA:s intresse som en global aktör, någon som måste uppfattas som en pålitlig partner, en säkerhetsleverantör till de allierade.

Borrell uppmanar amerikanska lagstiftare att anta ett stödpaket på ytterligare 60 miljarder dollar i militärt stöd till Kiev – ett förslag som ”fastnat” i kongressen i flera månader, eftersom många ledamöter numera är skeptiska till att USA ska fortsätta pumpa in pengar i konflikten.

EU-toppen hävdade vidare tvärsäkert att Ukraina inte på något sätt var inblandade i terrorattacken mot en konserthall i Moskva i helgen, där minst 137 personer dödades.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!